Mini Cheetah: Malý robotický čtyřnožec z dílny MIT je rychlý, mrštný a umí i salta

Robot Mini Cheetah

Robot Mini Cheetah Zdroj: VTM.cz

Robot Mini Cheetah
Robot Mini Cheetah
Robot Mini Cheetah
Robot Mini Cheetah
Robot Mini Cheetah
11
Fotogalerie

Speciální robotické „psy“ známe především od inženýrů z Boston Dynamics, tentokrát se ale vlastním vylepšeným řešením v podobném designu pochlubili inženýři z MIT.

MIT Mini Cheetah vychází již ze starších prototypů a má velmi podobnou konstrukci jako třeba SpotMini od Boston Dynamics, je ale ještě mnohem menší a v mnoha ohledech obratnější. Jeho hmotnost je pouze 9 kilogramů a díky silným motorům je velmi rychlý a mrštný. Jeho maximální rychlost je v současnosti až 2,45 metru za sekundu.

Dokáže se pohybovat všemi směry, dělat úkroky do stran, přiklánět se na jakoukoli stranu, poradí si se seskoky z menší výšky, prudkými nárazy (ve videu lze vidět testovací „kopy“ lidskou nohou) a pochlubit se může i saltem vzad. Na konci videa pak můžete vidět i ukázky toho, jak to dopadá, když jsou v ovládacím softwaru chyby.

Mini Cheetah je stále ve fázi vývoje a slouží především pro výzkum, takže uvidíme, jestli se někdy v budoucnu vůbec dočkáme vytvoření nějaké formy finálního produktu, který bude v prodeji.

Video placeholde
MIT Mini Cheetah • Živě.cz


Článek vyšel na serveru VTM >>>