Minibike: s koleny pod bradou

Dvouletý Kubík byl nejmladším účastníkem nedělních závodů minimotorek v České Kamenici.

Trať dlouhou dvěstěpadesát metrů projel bezpečně usazený v sajdkáře a s helmou na hlavě, zatímco na minibiku závodil jeho otec Pavel Horyna. Oba ještě spolu s druhým, devítiletým synem postavili zdejší trať vlastníma rukama, samozřejmě ještě s dalšími členy zdejšího Mini bike button clubu. Jeho členové jsou z celého Děčínska i z Prahy, protože jen na českokamenické trati se mohou tomuto netradičnímu sportu věnovat. Je to totiž jediná trať pro minibike v kraji.

Klučičí nadšení

A bez trati nemůže minibikový sport existovat. „Po městě se jezdit nedá, na silnici mimimotorky nesmějí,“ říká Josef Koník. Takže když děti a rodiče chtěli jezdit, museli si trať postavit. S kvalitním živičným povrchem a spoustou ochranných pneumatiky.
Trať je vlastně čerstvá, nedělní závody byly teprve druhé v pořadí. „Chceme ji rozšířit na třistapadesát metrů délky, pak bude splňovat parametry pro pořádání mistrovství republiky,“ říká Iva Fišarová. Podle jejích slov je minibike sportem, který těší děti i dospělé. A dospělé kluky možná úplně nejvíc.
Její slova potvrdil i Pavel Horyna. „Nejdřív jsem vozil na jízdy syna, pak mi přišlo líto, že tam jen tak nečinně čekám, tak jsem si koupil vlastní motorku. No a za rok bude mít motorku i náš nejmladší. Manželka už to překousla,“ říká Horyna. Dvouletý Kubík zatím jezdí docela spokojeně v sajdkáře. „Postavil jsem si ji sám, týden jsem svářel, řezal, pořád jsem tam kluka posazoval a zkoušel, aby nevypadnul,“ dodává otec.

Ženy jen v zákulisí

Malá motorka uveze maximálně stokilogramového člověka. Tím je dáno, že soutěží hlavně děti. Na českokamenické trati nejsou ale výjimkou muži, s koleny skoro pod bradou řežou zatáčky, ale země se nedotknou. Jenom ženy prý na motorky nesedají, i když v roli organizátorek je jich kolem víc než dost.
Českokamenický klub má skoro tři desítky členů, nejmladší závodník je sedmiletý, nejstarší čtyřiapadesátiletý.
Podle závodníků jsou minibiky sportem dostupným pro všechny. Nejlevnější motorka se dá pořídit za tři a půl tisíce korun. Podle Josefa Koníka sice levnější motorky na závod stačí, ale přinášejí víc problémů a častější poruchy. V žádné rodině s minibikem ale nesmí chybět šikovné ruce, které donekonečna ladí motor. Kvalitní gumy, přilba a chrániče jsou další nezbytnou výbavou, na které se nesmí šetřit.
Nedělní závody na nové českokamenické trati vyhrál Lukáš Fulín (kategorie děti do devíti let), Daniel Kadaník (děti deset až čtrnáct let), Jiří Medřický (kategorie Čína voda), Pavel Veselý (Blata-Polini), Vít Bromovský (kategorie open) a Lukášové Koník s Fišarem (sajdkáry).