Ministerstvo dopravy vypsalo nový tendr na registr vozidel

registr vozidel

registr vozidel Zdroj: ctk

Ministerstvo dopravy zahájilo další veřejnou soutěž na správce registru vozidel. Nový správce informačního systému bude registr provozovat po čtyřleté období do roku 2021. Vyplývá to z předběžného oznámení ve Věstníku veřejných zakázek. Předchozí tendr ministerstvu zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), podle kterého resort dopravy nevyjádřil jednoznačně kvalifikační podmínky soutěže.

ÚOHS tehdy zdůvodnil zrušení soutěže tím, že ministerstvo v tendru použilo při prokazování kvalifikace pracovníků příliš obecný pojem „vzdělání technického směru“, který musely firmy splnit. Zdůvodnění vyvolalo mediální roztržku mezi ministrem dopravy Danem Ťokem (za ANO) a šéfem antimonopolního úřadu Petrem Rafajem.

Kvůli zrušenému tendru ministerstvo prodloužilo smlouvu na provoz registru o 18 měsíců se společností ICZ za 45 milionů korun. Pokud by soutěž antimonopolní úřad nezrušil, mohl úřad na správě systému výrazně ušetřit. Společnost O2, která podala v soutěži nejnižší nabídku, za tříleté období požadovala zhruba 40 milionů korun.

Centrální registr vozidel vyřizuje žádosti spojené s přihlašováním a odhlašováním automobilů. Dosavadní provozovatel ICZ nahradil dřívějšího provozovatele, firmu ATS Telcom. Ta systém spravovala od léta 2012, kdy registr přešel pod ministerstvo dopravy. Komplikovaný přechod z jednoho úřadu na druhý způsobil dlouhé fronty žadatelů o změny v registru na přepážkách.