Ministr ohrozil nemocnici

Kruhový objezd je podmínkou kolaudace nemocnice. Budou auta dál jezdit přes sídliště?

Tak trochu to připomíná hru Člověče nezlob se. V roli vítěze je ministr dopravy Vít Bárta. Z hracího pole vyřadil figurku, kterou je kruhový objezd u nové nemocnice v Klatovech. Horkou hlavu teď mají úředníci na kraji, na klatovské radnici, ale i obyvatelé sídliště pod nemocnicí. Náhradní trasa, kterou by jezdili pacienti i sanitky, by znovu vedla kolem jejich domů. „Stavební povolení na novou nemocnici má jako jednu z podmínek právě kruhový objezd,“ říká koordinátor výstavby z Krajského úřadu v Plzni Roman Dohnal.

Objezd by zajistil bezpečný přístup k nové nemocnici. Na čtyřproudém hlavním silničním tahu v Klatovech směrem na Plzeň nelze dopravní situaci řešit jinak. Plzeňský kraj, který stavbu nemocnice za půl druhé miliardy korun platí, ale nemůže kruhový objezd postavit ze svých peněz. Bude totiž součástí státní silnice. Hejtman Milan Chovanec doufá, že se ministra Bártu podaří přesvědčit o nutnosti stavby. I když Bárta na nedávném setkání s Chovancem prohlásil, že má v současné době jiné priority. „V opačném případě budeme muset vymyslet, jak nemocnici zkolaudovat i bez kruhového objezdu,“ říká Chovanec.

Pokud by objezd nevznikl, sanitky i pacienti by znovu museli nynější silnicí. Ta vede po hlavní silnici přes dvě světelné křižovatky do sídliště. A tam by ještě museli všichni projet celým původním areálem až k novému parkovacímu domu. „Už tak je tu každý den hustý provoz. A to nemluvím o tom, že tu ani člověk nemá kde zaparkovat,“ zlobí se Jiří Nováček.