Místo šatů oblékly modelky květiny

Květiny na lidském těle rychle vadnou. Přesto byly vrcholem mistrovství floristů Děčínská kotva 2009.

Klobouk dal osnovu aranžím na lidech, svatba byla osnovou celé soutěže. „Šedesát hodin jsem jen šila, lepila, omotávala a dávala dohromady své soutěžní modely,“ říká Doris Ludwigová z Ústí nad Labem.

Korálky i plátky

Z hrachorů, ostrožek, prosa, sušeného laskavce, plátků orchidejí a karafiátů, gerber a dalších květin, korálků, stužek, papírových provázků, broží a další spousty nejrůznějšího materiálu vytvořila dva soutěžní modely. Pojmenovala je stejně tak originálně, jako originálně vypadaly - Jsi tak nádherná, habibí a Velká láska á la France. „Poprvé předvádím květiny na botech,“ říká floristka, když lepí izolepou papírové stužky na podrážky modelky Heleny. „Nápady často ztroskotají na technických obtížích,“ dodává.
Ona sama se také promění v model – obleče si sukně z papírových stuh, do ruky vezme kabelku z korálků, květinový náramek, na hlavu usadí neobvyklý klobouček, který posune hodně přes jedno oko. Do zvolené šedomodré s růžovou doladí nejenom květiny, ale i vlastní řasy a boty.

Fantazie na prodej

Mistryně i vicemistryně České republiky ve floristice z minulých let předvádí své fantazie na Děčínské kotvě každý rok. Ocení je i běžní zákazníci? „Jenom ti, kdo chtějí originální aranž nebo kytici. A já jim ráda plním květinové sny,“ říká Ludwigová. A zejména sny svatební, protože dnešní nevěsty prý už mají odvahu být netradiční.
Dlouholetý hit – drobné a krátké růže vázané dokulata – už dnešní nevěsty nenadchne, chtějí fantazijní aranže včetně květinových polštářků na prstýnky a dalších doplňků.