Místostarostka přijala balík peněz. Sobotka se jí chce zbavit

Videonahrávka ukazuje, jak místostarostka Zdeňka Tůmová přebírá od neznámého muže peníze. Šéf ČSSD proto chce, aby rezignovala.

Jestli místostarostka městské části Brno-sever Zdeňka Tůmová nevysvětlí, kdo a proč jí dal svazek bankovek, měla by rezignovat na své mandáty a pozastavit členství v ČSSD. Tůmovou k tomu vyzval předseda strany Bohuslav Sobotka.

A jak to bylo s domnělou korupcí? Tůmová sedí v autě a od neznámého muže přijímá balík bankovek. Hned poté dosavadní místostarostka městské části Brno-sever Zdeňka Tůmová opouští vůz. Tento půlminutový výjev z loňského listopadu zachycuje videonahrávka, kterou včera anonymně obdržel deník Právo.

„Pokud nedokáže v krátkém čase celou záležitost veřejnosti i orgánům činným v trestním řízení uspokojivě vysvětlit, měla by rovněž rezignovat na mandáty v zastupitelstvu města Brna i příslušné městské části,“ komentoval Sobotka situaci v tiskovém prohlášení.

Tůmová, kterou voliči v říjnových komunálních volbách opět zvolili zastupitelstva Brna-sever i do zastupitelstva brněnského magistrátu, nejdřív situaci popírala. Později si vzpomněla, že tenkrát převzala stotisícovou půjčku na dárek pro otce.

Ve videu se o daru nemluví. Neznámý řidič auta říká, že peníze Tůmové dává za „tu školu“. Řeč je dále o materiálech od „té střechy“. Deníku Právo čtyřiapadesátiletá Tůmová uvedla, že žádný úplatek nikdy nevzala.