Mladá nizozemská jachtařka doplula do cíle cesty kolem světa

Laura Dekkerová

Laura Dekkerová

Šestnáctiletá nizozemská jachtařka Laura Dekkerová dnes sama doplula do cíle své cesty kolem světa, na karibský ostrov Svatý Martin. Stala se tak nejmladším člověkem, kterému se to podařilo, zápisu do Guinnessovy knihy rekordů se ale nedočká, napsala agentura AP.

Dekkerovou na ostrově nadšeně vítaly desítky lidí. Dívka, která na cestu vyrazila ve 14 letech, se objala se svými rodiči a rozplakala se. Říká o sobě, že na svět přišla na lodi a sama poprvé plachtila v šesti letech. Když jí bylo deset, začala prý snít o plavbě kolem světa.

Mladičká Nizozemka vyrazila na cestu v srpnu 2010 na své jachtě Guppy z Gibraltaru. Podařilo se jí překonat dosavadní rekord Australanky Jessiky Watsonové, která sama obeplula svět tři dny před svými 17. narozeninami. Dekkerové bude 17 let až letos v září.

„Nedokážu si představit, že někdo, kdo je tak mladý jako ona, se sám vydá na plavbu na moři,“ řekla agentuře AP desetiletá Jody Bellová, obdivovatelka Dekkerové ze Spojených států. „Sledovala jsem příběh Laury se svou dcerou a myslíme si, že je úžasný a inspirující,“ netajila své nadšení matka Jody Bellové.

Zástupci Guinnessovy knihy rekordů ale nechtějí, aby se výkonem nizozemské jachtařky inspirovali další mladí lidé a pouštěli se do podobně nebezpečných kousků. Plavbu Dekkerové proto mezi světové rekordy nezapíšou.

Dekkerová se rok přela s úřady na ochranu dětí, které se jí snažily od odvážného záměru odradit. Podle některých úředníků by měla spíše sedět ve škole. Soud nakonec rozhodl, že úřady už nesmějí nezletilé Lauře bránit. Rozhodnutí zůstalo zcela na rodičích, kteří s vyplutím souhlasili.