Mladé rodiny mají šanci levně bydlet

Část městských bytů si budou moci pronajmout mladí rodiče. Podmínky, které navrhli radní, musí v úterý schválit zastupitelé

Mladé rodiny s malým dítětem by se už za několik týdnů nemusely stěhovat po podnájmech nebo tísnit s rodiči v malém bytě. Město Kladno některým z nich umožní žít několik let ve startovacích bytech s velmi nízkým nájemným.
Mladí rodiče tak budou mít podobné podmínky k bydlení jako kladenští důchodci. Těm byty s nízkým nájemným nabídli radní už loni.
Startovací byty jsou určeny mladým párům do třiceti let, které mají jedno, maximálně dvě děti do tří let. „Podmínkou je také uzavřené stavební spoření, aby se rodina měla po vypršení pětileté nájemní smlouvy kam přestěhovat,“ řekl primátor Dan Jiránek. Pomoc je určena pouze manželům, za trvalé bydliště v Kladně pak získají žadatelé plusové body navíc.

Metr za 29 korun

Rodinám chtějí radní přidělit menší byty do padesáti metrů čtverečních v novém domě ve Velvarské ulici či právě dokončovaných domech ve Vrapicích. Tři roky tu budou platit za nájemné jen devětadvacet korun za metr čtvereční, čtvrtý rok se cena zvýší na obvyklé tržní nájemné a pátý rok se zvedne na dvojnásobek. Tak město hodlá zamezit tomu, že se rodiny ze startovacích bytů nebudou chtít odstěhovat.
Pro začátek chtějí radní uvolnit pro mladé rodiny dvacet bytů, později by se mohl jejich počet zdvojnásobit.