Mladí Číňané prodají kvůli iPhonu cokoli, i svou ledvinu

Nákupní horečka, kterou způsobil iPhone  (Foto ČTK)

Nákupní horečka, kterou způsobil iPhone (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Před časem sedmnáctiletý mladík z čínského města Čchang-čchun v provincii Ťi-lin tajně prodal všechny čtyři pneumatiky ze sportovního auta svých rodičů, aby si mohl koupit iPhone 5. Matka mu na nejnovější typ iPhonu odmítla dát peníze, a tak prodal pneumatiky za zhruba šestinu jejich skutečné hodnoty, napsal čínský tisk.

Nákupní mánie v Číně pokračuje a tento týden byla asi dvacetiletá dívka k vidění před poštovním úřadem ve městě Sia-men s plakátem hlásajícím, že nabízí jedno objetí komukoli, kdo jí zaplatí deset jüanů (asi 32 korun). „Chci si koupit iPhone 5,“ stálo na kartonové desce. A zdálo se, že o zákazníky nemá nouzi.

„Za deset minut, co jsem tam stál, ji objali tři lidé. Další vypadal, že se příliš stydí na tak těsný kontakt, a tak se s ní aspoň vyfotil,“ napsal na mikroblogu jeden z přihlížejících. Vyvolal tím ovšem vášnivou diskusi, v níž někteří kritizovali „materialismus“ mladé ženy. „Aspoň prodává vlastní práci a ne pneumatiky svých rodičů!“ argumentoval další bloger.

Když se na čínský trh dostal předchozí model firmy Apple - iPhone 4 - prodal čínský mladík vlastní ledvinu, aby si ho mohl koupit. A čínský internet se ptá: co všechno bude na prodej, až se objeví iPhone 6?