Mnoga ljeta živijó... Garfieldovi je pětatřicet

Animovaný Garfield

Animovaný Garfield Zdroj: Profimedia.cz

Je sebestředný, sarkastický, skeptický, prožraný, tlustý, líný a venkoncem báječný... A právě slaví pětatřicetiny, což je na kocoura skutečně úctyhodný věk. Ano, řeč je o nejslavnějším kocourovi světa – Garfieldovi, který se v tříokénkovém stripu poprvé objevil 19. června 1978.

Davis vzpomínal, že původně plánoval komiks jen na pár let, počítal s maximálně 300 díly, prostě s nápadem, který by ho uživil. A dnes, ve světě bezzbřehé vizuální kultury, patří Garfield mezi nejoblíbenější světové komiksy. Seriál má tisíce dílů a Garfield je velmi cenná obchodní značka; kocour a jeho přátelé vydělávají stovky milionů dolarů ročně. Před deseti roky se Garfield dočkal i filmového ztvárnění. Jim Davis začínal ve studiu o jedné místnosti, před deseti roky už měl v Albany ve státě Indiana vlastní podnik rozkládající se na 14 hektarech.

Kreslíř Jim Davis si prý za vzor vzal kočky, které jako dítě zažil na rodinné farmě. Jméno pro hrdinu (a prý i některé vlastnosti) si vypůjčil od svého dědečka. Garfieldova celosvětová popularita je dána právě tím, že v jeho příbězích se může poznat doslova každý, ať už má doma kočku nebo ne. Příběhy tlustého, líného a věčně hladového kocoura, který miluje lasagne a nechytá myši, si každé ráno čtou stamiliony lidí po celém světě.

Jim Davis s nakreslenou postavičkou psa OdiehoJim Davis s nakreslenou postavičkou psa Odieho | Profimedia.czJim Davis s nakreslenou postavičkou psa Odieho

Jim Davis obdařil kocoura uměním ironie a sarkasmu, stripy na minimálním prostoru jsou tak jakousi jednohubkou inteligentního humoru, jímž Davis četnáři zprostředkovává běžné životní zkušenosti.

V Česku se Garfield, jemuž dělá společnost poněkud nemyslící pes Odie a jejich společensky nešikovný majitel Jon Arbuckle, objevuje v novinách od počátku 90. let. Sbírky Garfieldových příběhů vycházejí v sešitech, nad nimiž se u snídaně chechtají děti i jejich rodiče.