Morgan přepisuje modelem EV3 historii

Morgan EV3

Morgan EV3

Morgan EV3
Morgan EV3
2
Fotogalerie
Britský výrobce tradičních sportovních automobilů Morgan přepisuje v Ženevě svou historii. Vůbec poprvé zákazníkům nabídne elektromobil.

Malá automobilka Morgan až do teď nabízela modely zaměřené na jednu jedinou záležitost - zážitek z jízdy. O pohon těchto modelů se výhradně staraly různě velké spalovací motory, ale to se teď mění. V Ženevě totiž Morgan ukazuje finální provedení svého historicky prvního elektromobilu EV3.

Morgan EV3 vychází z modelu 3 Wheeler, jenže oproti němu je na autě mnoho změn. Například karoserie je karbonová a i samotný její design je odlišný. Především ale nenajdete před přední nápravou dvouválcový motor. Pohonná jednotka se odstěhovala k zadnímu kolu, přičemž jde o elektromotor s výkonem 46 kW.

Elektrická energie je uložena v lithium-iontovém akumulátoru s kapacitou 20 kWh, což by mělo Morganu EV3 vystačit k ujetí vzdálenosti až 257 km na jedno nabití. Vůz váží méně než půl tuny, akceleraci z nuly na 100 km/h zvládne za méně než devět sekund. Maximální rychlost přesahuje 145 km/h.

Morgan EV3 se začne vyrábět ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. Jeho cena by měla být srovnatelná s klasickou verzí 3 Wheeler.

Článek vyšel na webu Autorevue.cz