Motory endur neutichnou

Jan Benda z Klatov chtěl udělat pro obyčejné kluky jen jedny závody. Ale už sedm let pořádá seriál JBR Cup.

Pár nadšenců se před deseti lety v Pačejově rozhodlo uspořádat mistovství České republiky v enduru. A i když nadšení bylo úžasné, bylo nutné, aby onu akci někdo zastřešil, respektive aby někdo strčil hlavu do oprátky a nesl případné riziko možného průšvihu. Tak vznikla agentura JBR.

„Vlivem různých okolností skončila celá akce prodělkem dvaasedmdesáti tisíc korun,“ vzpomíná dnes už s lehkým úsměvem ve tváři majitel agentury Jan Benda z Klatov, kterému však nebylo ani poté přáno a výsledkem tříletých peripetií bylo rozprášení celé skupiny pořadatelů z Pačejova. Čas je ovšem nejlepší lékař na všechny rány a Jan Benda se zbytkem věrných se rozhodl vrátit k enduru.

„Bylo mi jasné, že několik desítek pořadatelů potřebných k uspořádání velkého endura už dohromady nedám. A tak se zrodil nápad uspořádat sprintenduro. Soutěž v duchu klasiky s minimální režií a minimálním počtem pořadatelů,“ připomíná sedmačtyřicetiletý milovník jednostopých silných strojů, kterému se pro uspořádání zdál ideální listopad roku 2002. „Podzimní studené a promáčené počasí a nasáklá zem po povodních, to bylo to pravé ořechové pro závody tohoto typu. A povedlo se,“ ohlíží se za startem seriálu enduro závodů JBR Cup Jan Benda. Seriál táhne, což dokazuje letošních osm desítek stabilních účastníků. Diváci mohou obdivovat jejich umění v sobotu 1. srpna na trati v Milčicích u Myslíva, kde má seriál na programu pátý díl. V 9 hodin se na trať vydají první aktéři.

„Chtěl jsem dělat závody pro obyčejné kluky. Aby se svezli doma a za pár korun. A navíc, nemohu se smířit se skutečností, jak je enduro v České republice utiskováno,“ upřesnil důvody svých aktivit Benda, který nemá při pořádání seriálu ale vždy na růžích ustláno. Ovšem podle něj enduro a jízda v terénu prožívají ohromný boom a nejde před tím schovat hlavu do písku.

„Ten, kdo si myslí, že to zastaví, je obyčejný blázen. Já neustále tvrdím, že je lepší povolit organizované závody než nechat jezdit mladé kluky živelně všude možně a nadávat, že mi to vadí. Podle mne je lepší, když mladí sportují a ne, když někde hulí trávu a jen tak se poflakují. Za námi nejsou rozmlácené vlaky ani rozbité výlohy. Nepotřebujeme ani drahé stadiony ani policejní kordony, jen trochu porozumění a dobré vůle. Proto všechny prosím, neberte nám enduro,“ dodává Benda.