Muzeum Salvatore Ferragamo přivádí božskou Marilyn na Pražský hrad

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe

Muzeum Salvatore Ferragamo, stvořené na počest života a práce mistra ručně šité obuvi Salvatore Ferragama, přiváží do České republiky unikátní projekt. Jedinečná expozice nazvaná jednoduše Marilyn bude od 30. května do 20. září k vidění v prostorách Jízdárny Pražského hradu.

Výstava uspořádaná společností Armentano ve spolupráci se Správou Pražského hradu a Museo Salvatore Ferragamo představuje módní ikonu a kulturní fenomén Marilyn Monroe prostřednictvím všech dostupných materiálů, z nichž mnohé jsou veřejnosti zpřístupněny vůbec poprvé. Zvláštní místo na výstavě zaujímá sbírka bot značky Ferragamo vyrobených v průběhu let, s typickými vysokými podpatky, které přinesly slávu mnoha proslulým herečkám.

Výstava vznikla v loňském roce jako originální pocta americké krásce při příležitosti 50. výročí její předčasné smrti. Stejně jako další hollywoodské star i Marilyn milovala výtvory proslulého Salvatore Ferragama. Vlastnila hned několik desítek párů lodiček s jednoduchým designem, všechny na vysokém jehlovém podpatku.

Exponáty zapůjčili sběratelé z celého světa

Návštěvníci uvidí nejucelenější kolekci kostýmů a bot z filmů i z osobního života božské Marilyn, sestavenou ze sbírek soukromých sběratelů z celého světa, známé i dosud nepublikované fotografie, úryvky z jejích deníků, poezie a ukázky z filmů.

Expozici koncepčně doplňují díla slavných autorů zobrazující ideál ženské krásy, od klasiky až po současnost, která v daném kontextu působí jako předlohy pro nejslavnější pózy Marilyn Monroe. Zastoupeni jsou například Antonio Canova, Yves Klein, Andy Warhol, Furiniho Magdaléna zapůjčená z Kunsthistorisches Museum ve Vídni a Léda s labutí vůbec poprvé zapůjčená z Galleria degli Uffizi. Výstava je koncipována jako mezinárodní putovní přehlídka po ose Florencie, Praha a Tokio.