Na Bali za podmořskými baletkami

Na Bali za podmořskými baletkami

Na Bali za podmořskými baletkami

Bali je překrásný zelený ostrov v jihozápadní Indonésii, který si zamilovali turisté nejen pro svoji exotickou atmosféru, ale především pro krásné moře plné korálových útesů a pozoruhodných živočichů. Jedním z nich je obrovský rejnok manta, který nepřestává fascinovat potápěče svými baletními kreacemi na dně Indického oceánu.

Jak se stala z démona mírumilovná tanečnice

Až osm metrů široké rozpětí křídel a metr ohromná tlama manty obrovské byly po dlouhou dobu strašákem všech mořeplavců. Manty, jejichž siluety v moři připomínaly rohatého ďábla, byly obávanými obyvateli podmořské říše. V mýtech například vystupovaly jako démoni, kteří stahují lodě do hlubin oceánu.

velice mírumilovná stvoření.

Věděli jste například, že proto, aby přežily, musí být v neustálém pohybu? Jejich tělo získává kyslík z vody, která musí neustále proudit žábrami. A tak jsou manty „odsouzeny“ k tomu, aby bez přestání tančily v hlubinách moře. Pohybují se ladně a při námluvách samci okouzlují samice doslova baletními vystoupeními. Jen s tím nejlepším tanečníkem se totiž samice spáří.

Na Bali za podmořskými baletkamiNa Bali za podmořskými baletkami

Mantami se můžete kochat v čisticí stanici

I přesto že se manty nezastaví, rády se oddávají radovánkám v teplých mělkých vodách a levitují nad korálovými útesy. K jejich nejoblíbenějším místům na Bali patří například Nusa Penida. Sem pravidelně připlouvají k vápencovému hřibu (tzv. Manta Point), aby se nechaly opečovávat místními rybkami, které z nich oždibují mikroskopické parazity a odumřelé částečky kůže. Navíc je tato lokalita bohatá na plankton, a tak si zde náramně pochutnají.

Potápěči z Bali pořádají k Nusa Penida řadu výletů, jelikož je téměř 100% šance, že se zde manty objeví. Pokud byste si chtěli zaplavat s těmito giganty v moři, rozhodně sem vyrazte jen se zkušenými instruktory . Například u Generali můžete získat až 15% slevu na online cestovní pojištění a vše si vyřídíte z pohodlí domova.

I když se vám potápění může zdát jako svobodný sport, nezapomeňte na bezpečnost, abyste se svojí neopatrností nedostali do potíží. Konkrétně na Bali je nejvhodnější svěřit se do rukou zahraničních instruktorů (nachází se zde dokonce česká stanice), kteří vás seznámí s veškerými bezpečnostními pravidly a moře znají mnohem lépe než samotní Balijci, kteří překvapivě zřídka kdy umí plavat.