Na Britské ostrovy míří nová automobilka, Nissan sem přivede Infiniti

Továrna Nissanu v britském Sunderlandu

Továrna Nissanu v britském Sunderlandu Zdroj: profimedia.cz

Japonská automobilka Nissan Motor investuje zhruba 250 milionů liber (7,7 miliardy korun) do výroby nového modelu své luxusní značky Infiniti v Británii. V největší automobilové továrně na ostrovech tak vytvoří dalších 280 pracovních míst.

Nissan bude ve své továrně v britském Sunderlandu od roku 2015 vyrábět až 60 tisíc vozů Infiniti Etherea ročně. Firma doposud vyráběla automobily se značkou Infiniti téměř výhradně v Japonsku. Automobilka předpokládá, že světový trh s luxusními vozy v příštím roce stoupne o zhruba osm procent. „Tato zpráva je potvrzením kvality britského automobilového průmyslu, který vytváří pracovní místa a přispívá k budování silnější ekonomiky,“ řekl k plánované investici firmy Nissan britský ministr obchodu a podnikání Vince Cable.

Cena nového Infiniti začne na trojnásobku nejlevnějšího vozu se Sunderlandu, Nissanu Note. Díky Infiniti se ve Velké Británii po 23 letech objeví závod některé z automobilek, které zde dosud nevyráběly. Premiový kompakt se bude vyrábět pouze v Sunderlandu pro všechny světové trhy.

Nissan nyní v Sunderlandu zaměstnává 6100 lidí a vyrábí zde tři své modely. Příští rok se k nim přidá elektromobil Leaf.

Investice do britského automobilového průmyslu oznámili i další výrobci. Honda vloží 267 milionů liber do továrny ve Swindonu, o něco nižší sumu investuje BMW kvůli výrobě nových modelů své značky Mini. Vytvoření nových pracovních míst slíbily i Jaguar Land Rover a Toyota.

Koncept Infiniti EthereaKoncept Infiniti Etherea | InfinitiKoncept Infiniti Etherea