Tuzemští strávníci přicházejí na chuť zdravějšímu životnímu stylu. Zatímco před pár lety dávali přednost co největším porcím, dnes je tomu přesně naopak. Češi už sázejí ve větší míře na kvalitu a tolik se nepřejídají.
Zatímco stravování v Česku se vydává v posledních letech po správné cestě, v jiných zemích upadá. Velikost porce je nyní důležitá především pro Španěly či Portugalce. V roli hlavních "přejídačů" se podle průzkumu octli sousedé ze Slovenska, vyplývá z analýzy firmy Edenred, globálního poskytovatele zaměstnaneckých benefitů a stravenek.
Odborníky především těší, že Češi dokázali přejít na zdravou stravu. „Zatímco před devíti lety se podle nutriční hodnoty při výběru jídel řídili tři z deseti Čechů, nyní jsme již přesáhli čtyřicetiprocentní hranici,“ uvedl Jiří Brych, manažer ve společnosti Edenred.
Zlepšila se i pravidelnost stravování. Podle průzkumu nyní obědvají každý den dvě třetiny lidí, což je o deset procent více než před lety. Česko je nicméně v pravidelnosti stravování stále na jednom z posledních míst v Evropě.
„Mezi námi a ostatními národy v přístupu k pravidelnosti stravování ale už není tak propastný rozdíl jako v minulosti. Naopak, ve všech sledovaných západoevropských zemích se počet lidí, kteří obědvají každý den, proti roku 2009 snížil. Většinou jen mírně, ale například ve Španělsku, které bylo nejvíce postiženo ekonomickou krizí, obědvá denně o 14 procent lidí méně, než před 9 lety,“ dodává Brych.