Na cestě ke zdravějšímu životnímu stylu? Češi už se tolik nepřejídají, tvrdí průzkum

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Aha! - Dan Černovský

Tuzemští strávníci přicházejí na chuť zdravějšímu životnímu stylu. Zatímco před pár lety dávali přednost co největším porcím, dnes je tomu přesně naopak. Češi už sázejí ve větší míře na kvalitu a tolik se nepřejídají. 

Zatímco stravování v Česku se vydává v posledních letech po správné cestě, v jiných zemích upadá. Velikost porce je nyní důležitá především pro Španěly či Portugalce. V roli hlavních "přejídačů" se podle průzkumu octli sousedé ze Slovenska, vyplývá z analýzy firmy Edenred, globálního poskytovatele zaměstnaneckých benefitů a stravenek.

Odborníky především těší, že Češi dokázali přejít na zdravou stravu. „Zatímco před devíti lety se podle nutriční hodnoty při výběru jídel řídili tři z deseti Čechů, nyní jsme již přesáhli čtyřicetiprocentní hranici,“ uvedl Jiří Brych, manažer ve společnosti Edenred.

Zlepšila se i pravidelnost stravování. Podle průzkumu nyní obědvají každý den dvě třetiny lidí, což je o deset procent více než před lety. Česko je nicméně v pravidelnosti stravování stále na jednom z posledních míst v Evropě.

„Mezi námi a ostatními národy v přístupu k pravidelnosti stravování ale už není tak propastný rozdíl  jako v minulosti. Naopak, ve všech sledovaných západoevropských zemích se počet lidí, kteří obědvají každý den, proti roku 2009 snížil. Většinou jen mírně, ale například ve Španělsku, které bylo nejvíce postiženo ekonomickou krizí, obědvá denně o 14 procent lidí méně, než před 9 lety,“ dodává Brych.