Na egyptské Sinaji stojí opuštěné "kino na konci světa"

Egyptské "kino na konci světa"

Egyptské "kino na konci světa" Zdroj: Profimedia.cz

Uprostřed rozlehlé pouště stále čeká opuštěné kino, až v něm někdo promítne první film.

Je to už 14 let, co tento venkovní biograf vznikl na jižním okraji egyptského Sinajského poloostrova vedle pouštního horského hřebene. Řady 150 dřevěných sedadel tam dál stojí oprýskané počasím a zůstávají prázdné.

Opěry pro promítací plátno jsou rozbité a budova, kde byl schovaný generátor i projektor, se pomalu rozpadá. Toto opuštěné kino se vydal prozkoumat estonský fotograf Kaupo Kikkas, když se při cestách po Egyptě o jeho existenci dozvěděl.

Egyptské "kino na konci světa"Egyptské "kino na konci světa" | Profimedia.cz

„Říkají mu tady Kino na konci světa,“ prohlásil. „Když jsem tam byl, měl jsem neuvěřitelně silný pocit samoty, a to ve víc než v jednom ohledu“.

Říká se, že kino v roce 2000 postavil neznámý Francouz, který materiál a vybavení nakoupil v Káhiře. Vybral pro něj místo vzdálené asi 20 kilometrů od nejbližšího města - Šarm aš-Šajchu. „Nakoupil originální staré sedačky a promítací zařízení, než se vrátil na Sinaj, aby postavil své pouštní kino,“ řekl Kaupo.

Egyptské "kino na konci světa"Egyptské "kino na konci světa" | Profimedia.cz

„Ale v den premiéry se všechno začalo kazit. Místní úřady z existence kina ani z Francouzova entuziasmu nijak nadšené nebyly. Někdo sabotoval generátor, než se vůbec začalo promítat, a kino bylo uzavřeno,“ dodal Kaupo. „A v kině na konci světa se nikdy nepromítal jediný film.“