Na konzervatoř Kučerovou přijali díky talentu

Mezzosopranistka Martina Kučerová vystoupí v neděli 22. listopadu v kapli svaté Maří Magdaleny Jindřichově Hradci.

Nechtěla zpívat operu. Přesto ji přijali na konzervatoř. Pomohl jí talent, který rozvíjela bez odborného vedení.
Martina Kučerová se šest let věnovala hře na zobcovou a příčnou flétnu na Základní umělecké škole v Jindřichově Hradci. Jak sama říká, byl to dobrý základ pro dechovou oporu.
Po základní škole nastoupila na Střední zdravotnickou školu v Českých Budějovicích a vystudovala obor zubní laborant.
Zájem o zpěv ale převládal, a tak se laborantka vydala na zkoušky na konzervatoř.

Nejprve zpívala
pouze v kostelech

„Do té doby jsem zpívala pouze v kostelech. Například v Hradci, Jarošově a Strmilově. Neměla jsem žádnou odbornou pěveckou přípravu. Přesto, že jsem byla samouk a na dotaz, zda bych chtěla zpívat operu, jsem řekla, že nikdy, mě přijali. Odůvodnili to tím, že mám talent,“ říká hradecká rodačka.
Na konzervatoři strávila šest let a rozhodla se, že zkusí uspět na Akademii muzických umění v Praze. „Z dvou set lidí nás vybrali osm. Byla jsem nadšená, že jsem se bez protekce na AMU dostala. Dalším štěstím pro mě bylo to, že jsem se za nějaký čas dostala do pěvecké třídy profesora Reného Tučka. Tomu jsem za hodně zkušeností vděčná,“ líčí Kučerová.
Tuček ji naučil například i to, jak šetřit hlas, a přitom s ním bourat sály. „Už při studiu jsem jezdila po Evropě se souborem barokní opery, kde jsem zpívala hlavní mužské role. Dříve je totiž zpívali kastráti,“ vypráví Kučerová
V té době již hostovala v několika divadlech. Například v Národním a Jihočeském divadle a také v Ústí nad Labem.

Koncert oživí akordeon a barytonista

V současné době rozdělila Kučerová svou práci mezi koncertní vystupování a pedagogickou činnost.
„Na podzim mám naplánováno pětadvacet koncertů, na kterých vystupuji buď s Malým pražským komorním orchestrem nebo se skupinou Fuertes,“ říká mezzosopranistka. Jindřichohradečtí posluchači ji mohou slyšet v neděli
22. listopadu v kapli svaté Maří Magdaleny v půl osmé večer. Na tento koncert při svíčkách si kromě Fuertes přizvala ještě své přátele – hráčku na akordeon Petru Vlčkovou a barytonistu Radima Schwaba, který působí jako sólista divadla Semafor.
„Vystoupí i moje kolegyně ze školy z Říčan Ivona Mottlová, která zahraje na klavír,“ uzavírá Kučerová.