Na koštěti přiletí do kina Xindl X

Volba Miss čarodějnice, koncerty a ohně. Tak vypadají oslavy posledního dubna na Ústecku.

Rudé plameny olizují obrovská polena a postupně svlékají ze šatů ženskou postavu. Přihlížejícím žhnou oči a na tváři mají blažený úsměv. K takovému rituálu, i když v moderním pojetí, se lidé každoročně scházejí 30. dubna v Povrlech, v Ústí na Severní Terase, ale i na jiných místech Ústecka. Připomínají si příchod jara
i ověru o tom, že se o Filipojakubské noci slétávají čarodějnice na sabat. Valpuržinu noc mohou lidé zažít na jedné z mnoha organizovaných oslav v Ústí a okolí. Například posledního dubna od šesti hodin v Ústí nad Labem v Cocktail Vrak Beach Baru u vody. Připravená je čarodějnická party s grilovačkou, nechybí opékání buřtů.
,,Pracujeme na tom už několik dní. Lidé se mohou těšit na novou předzahrádku s rozsvícenými lampičkami, ale hlavně na obrovský oheň, který mají na starosti hasiči, takže to máme pod kontrolou,“ říká jeden z organizátorů Jaroslav Vandas. ,,Budeme míchat speciální čarodějnický kokteily a zajímavý bude i program pro děti,“ dodává.
Upalovat se bude v ten den také v ústecké zoo, kde u ohně bude hrát country kapela a zároveň budou pořadatelé hledat nejzajímavější čarodějnice. Letos oheň vzplane v areálu ústeckého Letního kina. Pálení čarodějnic pořádají organizátoři o den dříve, už 29. dubna od čtyř hodin odpoledne. Pozvání přijal textař, zpěvák, muzikant a scénárista Xindl X. Ten zahraje od jedenácti hodin večer.
Na známého písničkáře, ale i na celý program v ústeckým Letním kině, se těší Petr Turanský z ústeckého Skřivánku.,,Každý rok je to tady dobrý, skvělý výběr kapel a zpěváků,“ pochvaluje si. ,,Vloni jsem si užil PSH, letos se těším Na Xindla X, má totiž povedený texty,“ dodává Ústečan.
Hlavně pro děti připravili program s čarodějnickou tematikou zaměstnanci Domu dětí a mládeže v Teplicích. Sraz je 29. dubna v pět hodin odpoledne na prostranství u Hotelu Panorama. Pracovníci domu dětí nachystali soutěže a hry pro děti i dospělé. Těšit se mohou na jízdy na koních, prohlídku hasičského vozu a občerstvení.
V Litoměřicích budou 30. dubna hledat Miss čarodějnici. Volba začíná v půl páté odpoledne. Na návštěvníky čeká historický šerm a pohádka o Perníkové chaloupce. Dům dětí a mládeže Rozmarýn na poslední dubnový den přichystal ve čtyři hodiny odpoledne na Střeleckém ostrově Slet čarodějnic. Po šesté hodině vzplane oheň.