Na Kubánkov nahoru a dolů

Šest kilometrů do kopce a osm zase dolů. To je porce běhu na Kubánkov.

Název populárního Běhu na Kubánkov v Chlebovicích je poněkud matoucí. A ten, kdo chce běžet jen do kopce, má smůlu. Po šesti kilometrech stoupání čeká na závodníky obrátka a ještě o dva kilometry
delší sešup.
„Drtivá většina závodů se běhá jen do vrchu, kde bývá cíl. Tady čeká na běžce na vrcholu pouze občerstvení,“ zdůrazňuje hlavní organizátor závodu Bohumír Najdek.
Přestože čtrnáctikilometrová trať není nejjednodušší, závod si může vyzkoušet kdokoli. Závod je poprvé zařazený do běžecké Velké ceny Moravskoslezského kraje. Proto organizátoři čekají o
hodně větší účast než v předešlých ročnících.
„Podle ohlasů, které jsem slyšel, by letos do Chlebovic mohlo zavítat okolo osmdesáti sportovců.
Výhodou je fakt, že se v tomto termínu nekoná žádný jiný podobný závod,“ míní Najdek.

Nahoru a dolů

Ač pořadatelé nevypsali žádný časový limit, ti nejpomalejší by do cíle měli dorazit do dvou hodin. „A to i ten, kdo se rozhodne jít pěšky. První kilometr se běží po asfaltu v Chlebovicích. Potom následuje dost ostrý kilometr v lese. Střední pasáž je rovinatější, ale poslední kilometr je extrémně
prudký. Zpátky už se běží prakticky pořád z kopce nebo po rovině,“ popisuje profil trati jedna z rozhodčích, Zuzana Pavelková.
Organizátoři doufají v dobré počasí. I na něm bude záležet, kolik závodníků se nakonec do závodu přihlásí.
„Trať je hodně závislá na počasí. Poběží se ale za jakéhokoli počasí. Pokud bude pršet, terén bude podmáčený a běžci to budou mít daleko těžší,“ vzkazuje Najdek.
Dvakrát se Běhu na Kubánkov zúčastnil i dlouhodobě nejlepší český běžec přes překážky Peter Mikulenka ze Slezanu Frýdek-Místek. Letos ale v Chlebovicích závodit nebude.
„Nehodí se nám to do přípravy. Hned následující týden se koná extraligové atletické finále,“ upřesňuje osobní trenér Josef Nejezchleba, který bude v Chlebovicích dělat rozhodčího.