Na náměstí zamrzly stovky mladých lidí

Na Staroměstském náměstí a v několika okolních uličkách se zastavil na několik minut čas. Orloj sice nepřestal odbíjet a vánoční strom svítit, ale jejich okolí vypadlo, jako kdyby zde někdo zmrazil několik set lidí.

Posledním úderem věžních hodiin, které odbily v úterý večer sedmnáctou hodinu se na náměstí vytvořily stovky živých soch - milenecké dvojice v objetí, mladík pijící svařené víno, objímající se skupinka spolužáků.

Podivné strnutí povolilo za tři minuty, kdy si přítomní zatleskali a jakyby nic se rozešli.

„O akci jsem se dozvěděla od kamarádů na Facebooku, nikdy před tím jsem o freezingu neslyšela,“ vysvětluje po rozmrznutí jedna z účastnic Lucie Kalvodová.

Freezing je akce, při které na jednom místě ustane v pohybu několik desítek lidí najednou a vytvoří tím iluzi ,“zamrznutí“.

Poprvé v New Yorku

Poprvé se lidé zastavili v lednu roku 2008 v New Yorku, tehdy se akce konala v metru. Loni se podobná akce odehrála poprvé i v Praze. Konala se ale i v dalších městech, v pondělí třeba v Brně.

Jediný kdo ze zamrnutí neměl radost, byli turisté. Zamrzlí totiž beznadějně zablokovali prostor před radnicí, kde obvykle sledují turisté přehlídku apoštolů na Orloji.

„Nemám nic proti podobným zábavám, ale mohli si vybrat lepší místo,“ rozčiloval se německý turista Johann Albrecht.

Pražanům se nepodařilo překonat neoficiální světový rekord, v počtu ,,zamrzlých“ lidí na jednom místě ve stejný čas.