Na okruh? Jen se známkou

Už za necelý rok budou muset mít nalepenou dálniční známku i řidiči v Praze. Třeba ti, kteří zamíří od Slivence na ruzyňské letiště.

„Dohodli jsme se na zpoplatnění úseků, kde je souběžně vnější a vnitřní okruh. To znamená, že pro příští rok to bude silnice mezi dálnicí D1 a rychlostní silnicí R6, kde bude nově otevřený vnější okruh,“ řekl v Radiožurnálu ministr dopravy Gustáv Slamečka.

Zároveň ale ministerstvo ustoupilo magistrátu, že na ostatních dálnicích ve městě se vybírat mýtné nebude. „Domluvili jsme kompromis. Zpoplatněný bude úsek mezi Slivencem a Třebonicemi a Třebonicemi a Řepy. Na východě města mezi Satalicemi a Běchovicemi a v úseku Řepy – Ruzyně zpoplatněné dlouhodobě nebudou,“ říká městský radní pro dopravu Radovan Šteiner.

Mýto začne fungovat až od chvíle, kdy bude v provozu celá jižní část okruhu. „Asi od podzimu 2010,“ dodává šéf dopravního odboru magistrátu Jan Heroudek. Podle Šteinera ale koupě známky Pražany moc nazatíží. „Máme studie, které ukazují, že procento aut bez známky na stávajících úsecích není zvlášť vysoké,“ říká Šteiner.