Na světě má více lidí přístup k mobilnímu telefonu, než k WC

Afrika

Afrika Zdroj: profimedia.cz

OSN přišla s překvapivou statistikou. Podle nedávné studie organizace má na světě více lidí přístup k mobilnímu telefonu než k toaletě.

Ze zhruba 7 miliard pozemšťanů má přístup k mobilnímu telefonu asi 6 miliard lidí. Výrazně méně – zhruba 4,5 miliardy – má přístup k funkčnímu WC. Z dvou a půl miliardy lidí, kteří nemají přístup k sociálnímu zařízení, vykonává jedna miliarda svou potřebu venku, ve volném prostranství, píše ve své zprávě OSN.

Náměstek šéfa OSN Jan Eliasson k tomu poznamenal, že zjištěná čísla signalizují přetrvávající problémy, o kterých lidé neradi mluví. OSN podle něj usiluje o to, aby snížila počet lidí bez přístupu k hygienicky vyhovujícím toaletám do roku 2015 na polovinu a do roku 2025 zcela vymýtit konání potřeby venku, které je spojené s rizikem šíření různých nemocí.

Ve světě denně podle UNICEF umírá 2 tisíce dětí ve věku do pěti let na průjmová onemocnění, téměř 90 procent těchto úmrtí souvisí se závadnou vodou, nedostatečnou hygienou a absencí sanitárních zařízení.

Podle Yahoo!News je většina lidí bez přístupu k základnímu sanitárnímu zařízení v Indii, tvoří 60 procent této skupiny. Polovina Indů – zhruba 600 milionů lidí – má předplacený mobil, přitom jen 366 milionů lidí má podle zprávy z roku 2010 přístup k vyhovující toaletě.

Aktivní v řešení tohoto světového sociálního a zdravotního problému je zakladatel Microsoftu Bill Gates. Loni předal prestižnímu Kalifornskému institutu technologie šek na 100 tisíc dolarů (cca 2 miliony korun) na podporu výzkumu solárních toalet. Miliardář doufá, že samostatná jednotka, která recykluje vodu a lidské exkrementy rozkládá na uložitelnou energii, by mohla pomoci zlepšit zdraví v zemích třetího světa.