Na Točníku se o víkendu vyrábějí pomlázky a malovaná vejce

Beroun už žije Velikonocemi. Koná se tu výstava, brzy začnou i trhy. Na hradě Točník je dnes možnost uplést si pomlázku nebo namalovat kraslici. V neděli se na hradě koná Vítání jara.

Už několik dní mohou zájemci v Berouně navštívit velikonoční výstavu Jak se zdobí kraslice. K vidění je v Muzeu Českého krasu. „Prostřednictvím různých fotografií a obrázků připomene základní zdobení kraslic, jako je vykládání slámou, batikování, vyškrabávání či zdobení síťovinou,“ uvedl pracovník muzea David Palivec. Součástí výstavy jsou i práce dětí ze základních škol, které se zúčastnily soutěže o nejzajímavější výtvarné dílo s velikonoční a jarní tematikou. Výstava potrvá až do 5. dubna.

Stánky s břízkami

Ani letos nebudou před Velikonocemi chybět tradiční velikonoční trhy na Husově náměstí. Stylové dřevěné stánky ozdobené břízkami se poprvé otevřou 31. března. V ten den tu také od deseti hodin vystoupí děti z mateřských škol. K dostání bude velikonoční zboží. Jeden ze stánků budou mít k dispozici k prodeji svých výrobků berounské základní školy a další neziskové organizace.

Přivítají jaro

Uplést si pomlázku a nebo namalovat kraslici budou moci děti i dospělí tento víkend na Točníku. V neděli 28. března se tam koná Vítání jara. Program akce začíná v deset hodin dopoledne a potrvá až do tří. „Děti si vyrobí svůj vlastní velikonoční dort, oseníčko na stůl, zápichy a dekorace do květin, slaměný klobouček. Zatančí si, ochutnají zdravé a domácí velikonoční dobroty,“ vyjmenovala jedna z organizátorek Hanka Zemánková. Vstupné je 150 korun.