Na Volyňce pojede Shrek nebo Žižka

Malenická neckyáda láká v neděli 4. dubna na plavbu netradičních lodí.

Tisíc diváků na břehu Volyňky. Žižka, Hus, Shrek, ufoni, pralidé, Krakonoš a Trautenberk na vratkých plavidlech. Taková bývá velikonoční neckyáda v Malenicích.
Letos naplánovali pořadatelé oblíbenou recesistickou akci na neděli 4. dubna. Start je v jednu hodinu po poledni. Účastníci pojedou zhruba dvoukilometrový úsek řeky Volyňky v místech, kterému místní říkají Pod Pržmem.
Na čem vyplují, autoři plavidel každoročně do poslední chvíle tají. „Záleží na humorném pojetí, ale i kvalitě plavidla, aby dovezlo posádku až do konce,“ upozorňuje jeden z odvážných „mořeplavců“ Ota Švehla. Na neckyádě už dávno nejsou vidět jen místní. Jarní ledovou vodu už vyzkoušeli i Pražané nebo Holanďané. „Kdo sjíždí řeku poprvé, musí počítat s jedním pravidlem. Když se nevykoupe během jízdy, určitě se namočí při sjíždění jezu,“ poznamenává Švehla. Odvážlivce i diváky nezastraší ani špatné počasí. Před čtyřmi lety je neodradilo jarní tání, velká voda a silný proud. Malenická neckyáda začala sázkou. Před třinácti lety se chlapi v hospodě vyhecovali, že sjedou Volyňku. O Velikonocích, v době, kdy si nikdo v řece nesmočí ještě ani palec. Dodnes jezdí jako „oldies“, v námořnickém triku a v neckách, i když už je jim hodně přes šedesát let.
„První rok bylo kolem deseti plavidel, loni už na pětadvacet a letos jich bude ke třiceti,“ říká Švehla.
Na polystyrénových deskách, barelech, traktorových duších nebo matracích se během let plavila řada známých osobností, figur a zvířat.