Nádraží, jaké chtějí čtenáři

České dráhy zbourají budovu horního nádraží. Novou navrhli čtenáři Sedmičky.

„Myslím, že budova horního nádraží potřebuje celkově prosvětlit, aby se do ní dostalo více světla. Proto jsem zvolil prosklený objekt,“ komentuje karlovarský výtvarník Luděk Šimčík vlastní kresbu, kterou poslal do Sedmičky. Byl jedním z řady obyvatelů Karlových Varů, kteří zareagovali na výzvu redakce a připravili vlastní návrh nové budovy horního nádraží. Tu stávající České dráhy odstraní, možná už koncem letošního roku.
„Chceme, aby se ve Varech koncem roku konečně začalo něco dít. Aby místní lidé viděli, že období chátrání končí. Vše ale záleží na penězích a razítkách,“ říká mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Inspirující obrázky

Z množství došlých kreseb Sedmička vybrala pět z nich, které předala také Českým drahám. Jejich vedení označilo návrhy za zajímavé a inspirativní. Dopravnímu kolosu se nejvíce líbily právě obrázky Luďka Šimčíka a Jany Janů, které Sedmička před časem objevila a představila jako kvalitní autory karlovarských komiksů.
„Obrázek pana Šimčíka předkládá moderní jednoduchou budovu, obrázek slečny Janů je naproti tomu zajímavý množstvím ozdobných prvků a propojením se zastřešením kolejiště. Připomíná tak lázeňskou kolonádu,“ studoval dodané kresby Šťáhlavský.
Jana Janů se při kreslení zčásti inspirovala stávajícím zastřešením nástupiště. „Na současném nádraží je pěkné řešení konstrukce před hlavní budovou. Ale i ta potřebuje zrekonstruovat. Proto jsem ji ponechala a změnila jsem hlavně střechu. To jsem zdůraznila barvami,“ vysvětluje autorka.
Přístup Luďka Šimčíka byl trochu jiný. „Mám rád jednoduchost. A také když budova plní svoji funkci,“ říká.
Další z autorů se zaměřil na interiér nové nádražní haly. „Budova může zvenčí vypadat všelijak, ale podle mého je důležité, aby se cestující cítil uvnitř při čekání na vlak dobře. A protože stavba nové haly je příležitost přinést něco nového, zvolil jsem trochu futuristický interiér,“ hovoří o svém návrhu Václav Fikar nejmladší.

Nová hala za rok

České dráhy podle Petra Štáhlavského v současnosti připravují projekt přeměny karlovarského nádraží včetně architektonických studií. „Věříme, že zvolené řešení představíme na začátku podzimu a že lidi v Karlových Varech zaujme,“ přeje si mluvčí drah.
Podle generálního ředitele ČD Petra Žaludy chtějí dráhy budovu nového horního nádraží v Karlových Varech dokončit už na konci příštího roku. Bohužel pro cestující se zatím nezlepší stav nástupišť. Ta patří podniku Správa železniční dopravní cesty, který s jejich rekonstrukcí do roku 2018 nepočítá.