Nákupy v asijských e-shopech jsou dražší, než se zdá. Kvůli clu a DPH

Ilustrační obrázek

Ilustrační obrázek Zdroj: Anna Vackova/E15

Hitem současných elektronických nákupů jsou asijské e-shopy. Neuvěřitelně levné zboží všeho druhu, většinou s dopravou zdarma, přilákalo už tisíce Čechů. S objednávkou ze třetích zemí jsou však spojeny i celní poplatky, které mohou výhodnou koupi prodražit. Důvodem je povinné celní řízení a doplatek DPH.

Každá zásilka, která do České republiky přichází ze zemí mimo Evropskou unii, musí projít povinným celním řízením. V něm se rozhodne, zda podléhá celním poplatkům, nebo bude rovnou přepravena k adresátovi.

„Zaslané zboží je osvobozeno od cla i DPH do maximální hodnoty 22 eur. U vyšší částky je však třeba doplatit daň z přidané hodnoty a nad 150 eur také vyměřené clo. Tyto limity se počítají z celkové hodnoty zboží bez poštovného. Osvobození od DPH i cla do částky 22 eur se nevztahují na alkoholické nápoje, parfémy, toaletní vody, tabák a tabákové výrobky,“ vypočetla daňová poradkyně Blanka Štarmanová ze společnosti TaxVision.

Jedna pošta v republice

Celní řízení má na starosti jediná pošta v České republice, sídlící v pražských Košířích. Ta roztřídí zásilky podle jejich úhrnných hodnot a zboží pod 22 eur předá doručovací poště k běžnému dodání.

Dražší zásilku uskladní, informuje adresáta o jejím vstupu na české území a vyzve ho k doložení potřebných dokumentů k celnímu odbavení, jako jsou například výpis z účtu s úhradou zboží a vytištěná objednávka z e-shopu.

Při osobním převzetí na celní poště je adresátovi vyměřena DPH ve výši 21 procent z hodnoty zboží i poštovného, případně clo podle druhu zboží a celního sazebníku, společně s poplatkem 96 korun za odbavení.

Zvlášť mimopražští odběratelé však častěji volí možnost zastoupení, kdy České poště udělí plnou moc, poskytnou veškerou dokumentaci a DPH nebo clo uhradí při následném doručení zásilky. Za tuto službu celní deklarace zaplatí poště namísto 96 korun 180 korun.

EU je bezcelní zóna

Nákupů v e-shopech ze zemí Evropské unie se podobné procesy netýkají. „Clo se platí pouze při vstupu do EU. V bezcelní zóně, jejíž je Česká republika součástí, se nevyměřuje. Nepodnikající osoba v takovém případě nemusí řešit ani DPH, které je stejně jako při nákupech v českých e-shopech zahrnuto v ceně zboží. Vždy se tedy vyplatí zkontrolovat, odkud přesně dodavatel své zboží posílá,“ uvedla Štarmanová.

Často se stává, že objednané zboží adresátovi nevyhovuje. Co s tím? Ideálním řešením je jeho další prodej na rozšířených aukčních webech. „Prodej movitých věcí v osobním vlastnictví, to znamená těch, které nejsou a nebyly zařazeny v obchodním majetku, je od daně osvobozen. Jedinou výjimkou je prodej motorového vozidla, letadla nebo lodě do jednoho roku od pořízení – tyto movité věci jsou z osvobození vyňaty,“ popsala Štarmanová.

Je však nutné striktně rozlišit mezi případy, kdy člověk nakupuje pro vlastní potřebu, a soustavným nákupem na internetu a následným prodejem za účelem zisku.

„Pro takové podnikání je potřeba si zařídit živnostenský list a registrovat se u finančního úřadu, správy sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovny. Pokud objem zboží pořízeného z EU do Česka překročí hranici 326 tisíc korun za rok, má nakupující podnikatel povinnost se registrovat jako plátce DPH nebo jako identifikovaná osoba,“ zakončila daňová poradkyně.

Vhodná chvíle na vánoční nákupy: e-shopy začínají zvedat ceny