Návrh koncepce podpoří nájemní byty

Stát bude v příštích letech více podporovat výstavbu nájemních bytů zejména pro seniory. Počítá s tím návrh státní koncepce bydlení na roky 2014 až 2020, který v polovině června představil ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

Pilotní program podpory výstavby nájemních bytů pro seniory má dostat vláda do konce července. Podporu bude SFRB poskytovat hlavně v podobě nízkoúročených úvěrů na výstavbu nájemních bytů či na rekonstrukce. „Rada seniorů doufá, že stát se na rozdíl od uplynulých let bude chovat odpovědněji, a zároveň podporuje záměr zajistit Státnímu fondu rozvoje bydlení stálé zdroje příjmů,“ sdělil předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes.

#####Chybí jednotná bytová politika

Nová koncepce bydlení má nově vymezit působení státu v této oblasti. „Bytová politika v tuto chvíli v České republice neexistuje,“ řekl ministr Jankovský. V současnosti podle něj v Česku stát používá jen jednotlivé nástroje podpory bydlení. Poslední koncepci bydlení vláda přijala v roce 2005, platila do roku 2010. Podle poradenské společnosti KPMG, která se na přípravě návrhu nové státní koncepce vedle MMR a SFRB také podílela, minulá koncepce kladla až příliš velký důraz na podporu vlastnického bydlení. Státu se také nedařilo zajistit stabilitu finančních zdrojů, které do oblasti bydlení posílá. Jedním z klíčových principů připravované koncepce bydlení má být podle ministra Jankovského dlouhodobost. „Je špatné, když se pravidla mění každý rok,“ poznamenal šéf MMR. To si myslí i generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslav Mašek. „Pro podporu výstavby bytů v příštím období by měla platit jasná a dlouhodobá pravidla, která by se neměla měnit minimálně deset let a měla by být centralizována a kontrolována jednou institucí, například Státním fondem rozvoje bydlení,“ uvedl ředitel svazu.

#####Hlavní roli budou hrát úvěry

Státní podpora má směřovat rovněž na snižování energetické náročnosti budov. Do bydlení by od roku 2014 mělo směřovat také víc peněz z evropských fondů, například na prevenci vzniku skupin ohrožených sociálním vyloučením. Návrh počítá s tím, že úvěry a další vratné nástroje budou v příštích letech hrát ve státní podpoře bydlení hlavní roli. Význam státních dotací naopak klesne. Na financování podpory se bude možná podílet i soukromý sektor. Další peníze na podporu bydlení může stát získat například z prodeje emisních povolenek.