Nebezpečné elektromobily: podle amerických úřadů jsou příliš tiché

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: NCDOTcommunications via Flickr

Americké úřady se přou s výrobci automobilů o nová pravidla pro elektromobily. Podle vládní agentury NHTSA ohrožují tyto vozy svým tichým provozem cyklisty a chodce se zrakovým postižením, a mají proto během jízdy vydávat uměle vytvářený hluk, píše agentura Reuters.

Pravděpodobnost, že se hybridní vozidlo nebo elektromobil střetne s chodcem, je o 19 procent vyšší než v případě vozu se spalovacím motorem, uvádí NHTSA. Regulátor argumentuje, že pokud by jeho návrh prošel, počet chodců a cyklistů zraněných při dopravních nehodách by klesl o 2800 ročně. Celkem nyní v USA dochází ke 125 tisícům takových nehod za rok.

Podle návrhu NHTSA auta, která pojedou rychlostí menší než 18 mil za hodinu (29 km/h) bez běžícího spalovacího motoru, budou muset vydávat výstražný zvukový signál. Opatření se má týkat hybridních a elektrických osobních i nákladních vozů, autobusů a motocyklů.

Vládní agentura na pravidlech pro „tichá auta“ pracuje od roku 2013, přičemž příslušný zákon prošel Kongresem už v roce 2010. Jako nejbližší termín pro zavedení opatření nyní připadá v úvahu březen 2016 a automobilky poté na jeho uvedení do praxe dostanou nejméně 18 měsíců.

Moc hlasitý zvuk

Automobilky nová pravidla odmítají. Navrhovaný zvukový signál je podle nich příliš hlasitý a příliš komplikovaný. Požadují také, aby jej automobily musely používat jen při nižších rychlostech.

NHTSA v minulosti uvedla, že automobilky opatření během prvního roku přijde na 23 milionů dolarů. Aby totiž nové normě vyhověly, budou na své „tiché“ vozy muset nainstalovat vodotěsný vnější reproduktor.