Neexistující digitální trh stojí Evropu 415 miliard eur ročně

Premiér Bohuslav Sobotka (vpravo) a místopředseda Evropské komise Andrus Ansip

Premiér Bohuslav Sobotka (vpravo) a místopředseda Evropské komise Andrus Ansip Zdroj: ctk

Neexistence jednotného digitálního trhu znamená pro EU roční náklady 415 miliard eur (11,25 bilionu korun). Vytvoření trhu brání rozdílný přístup jednotlivých národních regulačních orgánů evropské osmadvacítky. Po setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou to prohlásil místopředseda Evropské komise Andrus Ansip.

Česko podle Sobotky aktivity Evropské komise k vytvoření jednotného digitálního trhu podporuje. V srpnu vláda schválila Akční plán pro rozvoj digitálního trhu, který stanoví aktivity pro rozvoj digitální ekonomiky v příštích třech až pěti letech. Akční plán reaguje na evropskou Strategii pro jednotný digitální trh, kterou vydala Evropská komise letos v květnu, a připravuje ČR na budoucí projednávání digitální agendy v Bruselu.

Český plán mimo jiné počítá s dobudováním vysokorychlostních internetových sítí. Česko ale stále nemá přijatou koncepci rozvoje infrastruktury, která by zavedla pravidla pro rozdělování evropských dotací na rychlý internet ve výši 14 miliard korun.

Návrh plánu v minulosti ministerstvo průmyslu několikrát přepracovalo. Jeho poslední verze, upravená o návrhy ministerstva vnitra, se nesetkala s příznivým přijetím u zástupci telekomunikačního odvětví. Vadí jim například, že by čtyři miliardy korun z dotací směřovaly do neveřejných sítí v gesci ministerstva vnitra a jím nově vytvářeného státního podniku. Česku sice nehrozí, že by o dotační peníze z EU přišlo, ale že budou přesunuty na jiný účel.

Program Digitální Česko 2.0, rovněž letos schválený vládou, počítá do roku 2020 s pokrytím celé populace internetem o rychlosti alespoň 30 Mbit/s. Polovina Čechů má mít 100 Mbit/s. Česká internetová populace čítá přes 6,8 milionu osob. Dopad internetové ekonomiky, tedy činností přímo spojených s internetem, odpovídá zhruba třem procentům HDP. Nepřímo pak tvoří téměř deset procent HDP.