Nejameričtější film poslední doby natočil Mexičan Inárritu

Revenant Zmrtvýchvstání

Revenant Zmrtvýchvstání Zdroj: cinemart

Leonardo DiCaprio v hlavní roli vizuálně působivé novinky Alejandra Gonzáleze Inárritua musí vstát z mrtvých a pomstít smrt svého syna.

Bylo by překvapením, kdyby při dnešním ohlašování nominací na Oscary nepadla jména štábu a hereckého ansámblu snímku Revenant Zmrtvýchvstání hned několikrát. Jistotu mají představitel hlavní role Leonardo DiCaprio, který je už poněkolikáté největším favoritem na sošku za nejlepší herecký výkon, kameraman Emmanuel Lubezki a také režisér Alejandro González Inárritu (který film zároveň produkoval). Případný úspěch všech jmenovaných by pak byl historickou událostí – Inárritu by obhájil sošku pro nejlepšího režiséra, protože loni zvítězil se svým fascinujícím Birdmanem, a DiCaprio by konečně dosáhl svého vytouženého Oscara, kterého si již zasloužil několikrát a tentokrát také.

Byla by to dokonalá success story, kterou jinak velmi netradiční film zdánlivě nebyl. Vizionářská adaptace knihy Michaela Punkeho je natolik podivínská, že nabobtnalý rozpočet přes 130 milionů dolarů (oproti původně plánovaným 90 milionům) hrozil velkým krachem pro mnoho kariér. Na první pohled totiž nepatří ke klasickým hollywoodským spektáklům současného střihu. Revenant je příliš brutální, syrový, špinavý a tělesný, příběh pomsty Hugha Glasse (DiCaprio) za smrt syna v něm není důležitý. Tvůrci se často utíkají k hypnotickým prostřihům na pomezí snu a halucinace, celý snímek je horečnatou noční můrou, kterou klidně může hlavní hrdina snít těsně před smrtí. Na její dveře DiCapriův hrdina klepe od samého počátku, kdy jej v jedné z nejúžasnějších scén posledních let napadne mohutný medvěd grizzly.

Revenanta je velmi těžké žánrově zařadit. Nejvíce se blíží westernu, ať už dobou, v níž se odehrává, přítomností indiánů i epickým střetem dobra (Glass) se zlem (John Fitzgerald mistrovsky ztělesněný Tomem Hardym). Ale i toto zařazení selhává, protože Revenant je zcela svojským filmem. Vychází z amerického transcendentalismu známého od Henryho Davida Thoreaua, v němž hraje důležitou roli příroda. Také v Revenantovi je příroda a její kouzla (byť často již pouze digitální) tím hlavním nepřítelem pro všechny toulající se trappery. Zároveň je to právě příroda, která je jediným neporazitelným elementem. Glass se snaží tomuto principu vzdorovat, což odkazuje na další velkou americkou tradici – individualismus.

Revenant tak lze nejlépe interpretovat jako absolutní vyjádření fundamentů americké duše, a to včetně brutality, která v ní je zakořeněna od samých počátků. Je roztomilým paradoxem, že nejameričtější film od eposu Až na krev natočil Mexičan.

Revenant Zmrtvýchvstání
(drama, USA, 156 minut)
Režie: Alejandro González Inárritu
Hrají: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeson
Hodnocení: 90 %