Nejhezčí Vánoce? To jsou ty v dětství, shodují se osobnosti II.

Zkuste si vybavit nejkrásnější Vánoce a nejhezčí dárek. Tuto otázku položil týdeník Sedmička známým Pražanům. Nyní vzpomíná dabingová režisérka, překladatelka a spisovatelka Olga Walló a slalomář Kryštof Krýzl.

Jaké svátky uvízly osobnostem nejvíc v paměti? Oslovení si hodně cenili rodinné pohody a setkávání s blízkými. Nejhezčí vzpomínky na dárky situovali do dětství.

Užívám si soukromí a přírody

Dabingovou režisérku, překladatelku a spisovatelku Olgu Walló nikdy nezklamou Vánoce na Šumavě, kde má starý kamenný dům. Zdobí tam tři stromečky, z toho jeden je venku. „Na dárky si nepotrpím, užívám si soukromí a přírody. Po Vánocích přijedou kamarádi a vyrazíme na lyže,“ říká Walló.

Pokud jde o dárky, vzpomíná Olga Walló na úžasný pocit, když jako pětiletá našla pod stromečkem kolo. Sama děti nemá, ale chválí rodiče, kteří svým ratolestem dovedou dětem vykouzlit o svátcích tu pravou vánoční atmosféru. Tu, která ve vzpomínkách přetrvá.

Nejvíc mě baví to setkávání

Kryštof Krýzl, účastník letošního mistrovství světa ve slalomu na lyžích, chodí s rodinou na Štědrý den pod Karlův most a do kostela. Dodržují půst a u stolu mají prostřeno i pro bezdomovce, byť ještě nikdy žádný nepřišel.

Žádné Vánoce lyžař nemůže vyzdvihnout jako ty „nej“. „Nejraději mám na Vánocích, že se s příbuznými vidíme všichni společně, což u nás není úplně obvyklé. Jsme menší rodina, ale jezdí k nám i tetička z Bratislavy. Já jsem skoro celou zimu na závodech, takže pro mě je to příležitost k odpočinku. Vánoční setkávání s příbuznými je vlastně i můj nejhezčí dárek. Na lyžování ale nemůžu úplně zapomenout. Přes svátky naberu síly a po Novém roce už do toho jdu nadoraz,“ říká Krýzl.

Zítra zavzpomíná režisérka Helena Třeštíková, herečka a ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová a výtvarník, animátor, hudebník, publicista a herec Marek Brodský.