Nejlépe se letos prodávají byty na Praze 5

Nejvíce nových bytů v projektech s 50 a více byty prodali letos developeři v Praze 5. Z celkového počtu 2492 letos prodaných bytů jich v pátém městském obvodě našlo své majitele celkem 673, tedy rovných 27 procent. Nejvíce bytů naproti tomu nabízí městský obvod Prahy 9 s aktuálně volnými 1892 byty. Tato a další zajímavá data vyplývají z nejnovější analýzy přední české developerské společnosti EKOSPOL, která již pátým rokem monitoruje rezidenční trh v Praze.

Podle výsledků analýzy se poptávka po novostavbách koncentruje do tří hlavních oblastí, které dohromady disponují tržním podílem téměř 70 procent. Vedle Prahy 5 jsou totiž vysoce poptávanými lokalitami ještě Praha 9 se 610 prodanými byty (24,5 procenta) a Praha 10 se 455 prodanými byty (18,3 procenta).

„Že je Praha rozdělena na čtyři velké rozvojové lokality, k nimž kromě výše zmíněných patří ještě městský obvod Prahy 4, je dlouhodobě známo. Letos jsme ale vůbec poprvé svědky toho, že tři nejžádanější lokality stahují až 70 % celé poptávky v metropoli,“ říká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a.s. „Důvody jsou zřejmé – široká nabídka, z níž si vybere opravdu každý, dobrá dopravní dostupnost lokalit a především velmi příznivá cena bytů,“ dodává.

Stejně tak aktuální nabídka nových bytů je v těchto třech obvodech největší. Z celkově nabízených 7081 volných bytů se jich nejvíce nachází v Praze 9 – přesně 1892, což představuje 26,7 procenta celé nabídky. Na druhém místě je Praha 5 s 1525 volnými byty (21,5 %) a na třetím Praha 10 s 1117 byty (15,8 %).

Pokud srovnáme počet prodaných bytů za první až třetí čtvrtletí letošního roku se stejným obdobím loňského roku, pak nárůst z 1954 prodaných bytů vloni na 2492 prodejů letos představuje meziroční nárůst o 27,5 procenta. Srovnáme-li prodeje v jednotlivých městských obvodech, zjistíme, že ve většině obvodů prodejnost meziročně vzrostla. Pokles zaznamenalo pouze centrum města – obvody Praha 1, 2, 3 a trochu překvapivě také Prahy 9. Dlouhodobě nejméně atraktivní je pro kupující především třetí městský obvod, kde z téměř 500 bytů v nabídce bylo za tři letošní čtvrtletí prodáno pouhých 26. Pravděpodobným viníkem budou patrně stále příliš vysoké ceny bytů.