Nejlepší střelec budějovického týmu? Jednadvacetiletý Ondrášek

Byl náhradníkem, teď je Zdeněk Ondrášek klíčovým útočníkem fotbalistů SK Dynamo České Budějovice v první lize. V týmu dal nejvíc gólů ze všech.

Před třemi roky, ale od té doby paběrkoval. Ještě vloni nebyl zdaleka klíčovým útočníkem budějovických prvoligových fotbalistů. Dnes Zdeněk Ondrášek tým táhne. Jeho góly zařizují cenné body. Dal už čtyři v osmi zápasech, do kterých naskočil, a je nejlepším střelcem celku.
Naposledy se trefil do sítě Jablonce a druhý zásah připravil pro spoluhráče Rudolfova Otepku. Jihočeši důležitý zápas vyhráli dva jedna. „Hlavní jsou body mužstva,“ říká mladý útočník.

Počítáte si góly?

Počítám, v této sezoně jsem dal už čtyři.

A jaký je to pocit být nejlepším střelcem mužstva?

Je to hezké. Samozřejmě. Každý mi před zápasem říká, ať dám zase nějaký gól, ale pro mě je podstatné, že vyhráváme. Když se povede dát branku mě, je to třešnička na dortu pro mě osobně, pro mojí rodinu nebo lidi, co mi fandí.

S góly roste i sebedůvěra a vy si na hřišti dovolíte víc než dřív. Je to tak?

Asi ano. Je to i tím, že cítím důvěru trenéra. Třeba na Slovácku se mi nedařilo a mohl jsem jít ze hřiště ve třicáté minutě. Trenér mě podržel a nechal hrát. Proti Jablonci jsem důvěru dostal znovu. Chtěl jsem ukázat, že chci hrát a budu pracovat na tom, aby to tak bylo.

Vaše sebevědomí bylo vidět třeba před druhým gólem Otepky do sítě Jablonce, kdy jste se drze vydal do šestnáctky soupeře a připravil mu ho.

Měl jsem šanci už chvíli předtím a nedal jsem ji, což mě dost mrzelo. Dostal jsem balon za beky. Viděl jsem, že na mě běží obránce, tak jsem si posunul míč kolem něj a zkusil vystřelit. Řeknu na rovinu, že jsem chtěl dát druhý gól. Ale byla to taková šmantlavka a Ruda (poznámka: Rudolf Otepka) dobře doběhl míč a kopl to do branky.

Jablonec jste porazili. Vyhráli jste poprvé od prvního srpna. Bude se vám teď dýchat líp?

Všichni soupeři kolem nás doma vyhrávají a my už museli taky. Naštěstí se nám to povedlo a bude se nám hrát mnohem líp. To je pravda.

Navíc jste v této sezoně porazili jen mistra a vicemistra z té loňské. Není to trochu zvláštní?

Výhru jsme nezažili dlouho a musím říct, že nás to dost štvalo. Už jsme chtěli vyhrát a je jedno, kdo stál proti nám. S Jabloncem jsme sehráli dobrý zápas až na konec první půle. Po gólu jsme vypadli ze hry.

O víkendu pojedete do Příbrami. Můžete tam jet klidnější?

Určitě ano. Každé utkání je těžké a jiné nebude ani to v Příbrami. Jí se taky nedaří a bude chtít uspět. Musíme předvést stejný výkon jako ve druhé půli s Jabloncem. Ještě něco dopilovat a myslím, že budeme schopní bodovat i venku.

Letošní góly Zdeňka Ondráška:

Teplice - Dynamo ČB 1:1 Kuriózní situace. Gólman soupeře pozdě vyběhl, Ondrášek střílel do něj, míč se mu odrazil do hlavy a od ní do branky.

Bohemians 1905 - Dynamo ČB 2:2 Už v 19. minutě zatáhl míč po lajně Hudson a předložil ho do vápna, kde se Ondrášek dobře zorientoval a nedal gólmanovi šanci. Ve 27. minutě mu Hudson nahrál dokonce před prázdnou branku, kterou trefoval z pár metrů.

Dynamo ČB - Jablonec 2:1 Důraz je Ondráškovi vlastní. Proti Jablonci se nebál jít do skrumáže protihráčů a dorazil odražený balon.