Nejlepší vína střeží ve Francii i jinde specializované firmy

Vzácné láhve vína střeží i sklepy Montquartiers u Paříže

Vzácné láhve vína střeží i sklepy Montquartiers u Paříže Zdroj: Profimedia.cz

V Londýně a odnedávna také v Paříži a Lyonu svěřují přední sběratelé své nejdražší lahve vína specializovaným firmám, kde jsou chráněny před zvídavými pohledy. Tato tendence se rychle šíří v reakci na nárůst cen jakostních vín.

Společnost FINE+RARE se usadila v Tilbury, londýnském přístavu těsně před ústím Temže, odkud je snadné dodávat do celého světa. Od roku 1994 tento obchodní dům s jakostními víny nabízí rovněž skladování lahví, jimž zaručuje bezpečnost a optimální podmínky konzervace.

„Našimi zákazníky jsou převážně soukromí sběratelé, kteří si k nám ukládají víno, aby je později vypili nebo prodali,“ vysvětluje ředitel FINE+RARE Joss Flower. „A těm, kdo chtějí prodat víno, které pro ně skladujeme, nabízíme nejefektivnější cesty prodeje na všech trzích, neboť vlastníme databázi soukromých sběratelů a obchodníků,“ dodává.

Tyto služby fungují už dávno v Londýně, metropoli evropských financí, kde se obchoduje se vším, dokonce i s jakostními víny. Avšak díky vzrůstu cen francouzských vín se tato koncepce v posledních letech rozvíjí i ve Francii.

Vzácné láhve vína střeží i sklepy Montquartiers u PařížeVzácné láhve vína střeží i sklepy Montquartiers u Paříže | Profimedia.cz

„Ceny některých luxusních vín se tak zvýšily, že toto skladování je jako pojistka, která mnoho nestojí,“ říká správce sklepů Montquartiers u Paříže Andrew Amiach.

Tyto sklepy byly vybudovány před dvaceti lety ve 20 metrech pod zemí ve starých křídových lomech starých 200 let. Tato lokalita je přirozeně ideální pro uchovávání lahví: je zde 13 stupňů Celsia a vlhkost vzduchu 70 procent. Milovníci vína nebo sklepníci či restauratéři si tu za 300 eur (8100 Kč) měsíčně pronajmou soukromý sklep, k němuž mají klíč jen oni.

Vzácné láhve vína střeží i sklepy Montquartiers u PařížeVzácné láhve vína střeží i sklepy Montquartiers u Paříže | Profimedia.cz

V posledních dvou letech tu vznikl i kolektivní sklep, kde si soukromníci mohou skladovat až 50 lahví za devět eur (243 Kč) měsíčně. Bezpečnost je zde maximální: z deseti zaměstnanců firmy mají od sklepa klíč jen dva. A aby se vyhnuli pokušení, je zde zakázána vývrtka, směje se Andrew Amiach.

Dnes je v těchto sklepeních na 100.000 lahví patřících třem stovkám klientů. Jsou zde uloženy lahve, o nichž by mohli labužníci jen snít, jako je Romanée-Conti v celkové hodnotě 100.000 eur (2,7 milionu Kč).

V Lyonu založil před třemi lety Philippe Gangneux Lyonské sklepy v bývalé továrně. Stačí pohlédnout na několik bedýnek a je jasné, že se stalo nebezpečným skladovat některá vína doma. Gangneux ukazuje několik ještě zabaleným palet. Jeho největším zákazníkem je jeden italský podnikatel, který si v Lyonu uložil 13.000 nejlepších francouzských vín.

Vzácné láhve vína střeží i sklepy Montquartiers u PařížeVzácné láhve vína střeží i sklepy Montquartiers u Paříže | Profimedia.cz

Philippe Gangneux zná příběhy skryté pod etiketami: „Tohle je můj nejmenší zákazník, je to chirurg, který kohosi zachránil. Vděčný pacient mu věnoval dvě lahve Châteaux Petrus. A tady jsou lahve jednoho klienta žijícího v Indii. Dvacet procent zákazníků je z ciziny,“ upřesňuje.

Majitel Lyonských sklepů hodlá v brzké budoucnosti založit pobočku na Azurovém pobřeží a ve Švýcarsku.