Nejstarší evropské sídlo v USA slaví 455 let. Španělská koloniální architektura přežila dodnes

St. Augustine, nejstarší evropské město v USA

St. Augustine, nejstarší evropské město v USA Zdroj: profimedia.cz

St. Augustine, nejstarší evropské město v USA
St. Augustine, nejstarší evropské město v USA
St. Augustine, nejstarší evropské město v USA
St. Augustine, nejstarší evropské město v USA
Opevnění Castillo de San Marcos ve městě St. Augustine na Floridě je nejstarší pevností na území USA.
10
Fotogalerie

Nový York, Nové Skotsko, Nová Anglie. Při evropském osidlování Severní Ameriky lze z místopisu získat dojem, že probíhalo pod taktovkou Velké Británie. Nejstarší Evropany založené dosud osídlené město v USA se však jmenuje jinak. St. Augustine na pobřeží Floridy slaví 455 let od svého založení.

Jak název vypovídá, St. Augustine bylo vybudováno Španěly a pojmenováno na počest svatého Augustina. Založil jej 8. září 1565 španělský admirál Pedro Menéndez de Avilés, kterého španělský král jmenoval prvním floridským guvernérem. Ostatně i název země Florida vymysleli Španělé. Doslova znamená země květin. Pro nové osadníky však pobyt v nové zemi květinovou idylu nepřipomínal. Potýkali se s nepřátelstvím domorodých kmenů, které město několikrát napadly a poničily.

O sto let později se španělská enkláva musela bránit nájezdu anglických korzárů. Jako odpověď vystavěli Španělé novou pevnost a Castillo de San Marcos je dnes zapsána jako nejstarší pevnost na území Spojených států. Španělská kolonie na Floridě trvala s menšími přestávkami až do roku 1821, kdy bylo území předáno Spojeným státům.

Na rozdíl od Britů španělská kolonizace znamenala jen malou kontrolu nad rozsáhlým územím. Španělsko jako velmoc bylo již dávno za zenitem a roku 1821 se v celém St. Augustine nacházeli pouze tři španělští vojáci.

Na konci 19. století celá Florida zažila nebývalý stavební a turistický boom, který se St. Augustine naštěstí příliš nedotkl. Na americké poměry se centrum města dochovalo v neuvěřitelně původním stavu, takže lze dodnes obdivovat španělské stavební slohy 18. a 19. století, to vše v pěší vzdálenosti. Přestože dnes je Florida třetím nejlidnatějším státem USA, St. Augustine si uchoval klidný charakter a má pouhých 15 tisíc obyvatel. Před pěti lety oslavili 450. výročí vzniku jeho obyvatelé společně se španělským královským párem.