Nejstarší manželé na světě oslavili výročí, jsou spolu 86 let

nejstarší manželé na světě

nejstarší manželé na světě

Do Guinessovy knihy rekordů se neijspíš zapíší britští manželé indického původu Karam a Kartari Chandovi. Jejich manželství totiž trvá již 86 let. Sňatek, který uzavřeli v Indii v roce 1925 je podle všeho vůbec nejdelší na světě. Podle svých slov si 106letý Karam a 99letá Kartari společný život pořád užívají a tvrdí, že je to "požehnání". O manželích-rekordmanech informovala ve své reportáži BBC.

„Víme, že být 86 let spolu je požehnání, ale zároveň jsme připravení odejít, až přijde čas, to je všechno na Boží vůli,“ tvrdí vyrovnaně Kartari Chandová, která svou dlouhověkost připisuje hlavně dobrému jídlu. „Vždycky jsme jedli celozrnné věci, v naší stravě není nic umělého, spíš máslo, mléko a jogurty - to máme rádi.“

Její manžel má ale na spokojené stáří jiný recept: denně jedna cigareta a tu a tam sklenka whisky. Každopádně je prý ale potřeba, aby se měl člověk pořád na co těšit. Karam se těší na svou pravidelnou cigaretu a Kartari teď hlavně na telegram od královny Alžběty II. Ta totiž posílá osobní blahopřání každému obyvateli Británie, který se dožije stovky - a to Kartari brzy čeká.

Nejstarší pár světa pochází z indického Paňdžábu. Oba se narodili do chudých vesnických rodin a tradiční sikhskou svatbu měli, když Karamovi bylo dvacet a jeho nevěstě pouhých třináct let. Do Británie se přestěhovali v roce 1965 a teď žijí s částí rodiny ve středoanglickém Bradfordu. Celkem mají osm dětí, 27 vnuků a 23 pravnuků. Jejich nejstarší syn už ale zemřel a právě smrt blízkých považuje paní Chandová za jediný smutný aspekt své dlouhověkosti.

„Bylo to pro nás těžké, protože nečekáte, že byste mohli přežít své děti. Viděli jsme odcházet spoustu dalších členů rodiny, ale s tím prostě musíte nějak žít,“ tvrdí.

Zástupci Guinnessovy knihy rekordů zatím nepotvrdili, zda se manželství Chandových zapíše do jejich tabulek. Až dosud byl oficiálně nejdelším manželstvím svazek Američanů Herberta a Zelmyry Fischerových, kteří byli svoji také 86 let. Herbert Fischer ale loni v únoru ve věku 105 let zemřel. Předchozími rekordmany byli 110letý Huynh Van Lac a 106letá Nguyen Thi Lanh z Vietnamu - jejich manželství vydrželo 82 let.