Nejvíce možností k letním zábavám nabízí Berounka

Stačí dobrý přístup k vodě, ručník, plavky a časopis.

Pro Berounské je nejpřirozenější koupat se v řece. Dobrý přístup k vodě ale není jen v Berouně. Týdeník Sedmička již testoval koupání u jezu v Hýskově. Jen o kousek dál proti proudu řeky, v Nižboru, je další příjemné místo ke koupání.

Tábořiště vzala voda

Nižborské tábořiště bylo v minulosti známé i za hranicemi okresu. Při povodních v roce 2002 vzala kemp velká voda a zastupitelé obce zamítli jeho obnovení. „Prostranství u řeky směrem k jezu udržujeme jako rekreační oblast. Po povodni jsme celý prostor uklidili a srovnali. Pomohlo nám Povodí Vltavy,“ říká o úpravách břehu řeky Berounky starostka Nižboru Kateřina Zusková. Pláž je travnatá Při příjezdu do Nižboru je z mostu hezký výhled na řeku a její upravené břehy.
„Na údržbu travnatých ploch dáváme dost peněz. Navíc je letošní léto deštivé, takže louku sekáme každou chvíli. Zadarmo není ani pronájem mobilních toalet umístěných u jezu a na parkovišti u řeky. Přesto si myslíme, že návštěvníci travnatou pláž ocení. I proto, že je tam více místa, než třeba v Hýskově u jezu, kde bývá hlava na hlavě,“ míní o možnostech koupání v obci Zusková.

Občerstvení na deku

V místě jsou dvě restaurace, které jsou od řeky přibližně stejně daleko. Na levém břehu je to bývalý hotel Praha, nyní Keltovna, na opačné straně restaurace U Lípy. Oba podniky mají venkovní zahrádku. Pokud by někdo chtěl malé občerstvení přímo na deku u vody, je mu k dispozici blízký obchod s potravinami.

Cyklisté se zaradují

Dobrou zprávou pro návštěvníky ze vzdálenějších míst je, že poblíž travnaté pláže jsou dvě parkoviště. Místo je vhodné i pro vodymilovné cyklisty. Přímo u řeky za mostem je na Panské louce volně přístupná bikrosová BMX dráha. Zájemci by neměli zapomenout helmu, dlouhé rukávy a nohavice. Při pádu v plavkách hrozí ošklivé odřeniny.

Zmrzlina na parkovišti

K létu patří také mražené radosti. Točenou zmrzlinu, ale i ledovou kávu nabízí na parkovišti zmrzlinář. Ještě širší sortiment občerstvení, včetně jednodušších jídel, poskytuje benzinová stanice na druhém parkovišti. Jediným problémem je frekventovaná silnice. Rodiče tam musí dávat na děti velký pozor.

Krásný výhled na zámek

Z louky u řeky je hezký pohled na zámek Nižbor či Hvězdárnu, kterou vlastní známý módní návrhář Osmany Laffita. Kolem Hvězdárny vede stezka k bývalému keltskému Opidu, které se táhne až ke Stradonicím. Občas tam lze zaslechnout řev tygra a nejde o sluchovou halucinaci. Na zahradě Osmanyho Laffity tahle šelma žije, samozřejmě v bezpečné kleci.
Nižborský zámek je původně královský, raně gotický hrad, který na ostrohu nad řekou Berounkou nechal postavit král Přemysl Otakar II. V letech 1720 až 1724 majitelé hrad přestavěli na zámek. Celý objekt byl v minulých letech vinou špatné péče značně poškozen. V roce 1997 zámek zakoupila obec a zahájila rekonstrukci památky. Na zámku Nižbor je stálá expozice keltské kultury a muzeum skautingu.

Prohlídka sklárny

Vyžene-li rekreanty od berounských břehů déšť, mohou využít nepřízně počasí k prohlídce sklárny Rückl. Vyrábí se tam olovnaté broušené sklo a pochází odtamtud například filmařská cena Český lev. Pozorovat skláře při vyfukování skla a jeho broušení je velký zážitek. Také proto je sklárna cílem zahraničních turistů.