Německá policie si došlápla na „hatery“, desítky jich pozatýkala

německá policie, ilustrační foto

německá policie, ilustrační foto

Během rozsáhlé akce, která se konala na šedesáti různých adresách, se německá policie zaměřila na uživatele internetu. Takzvaní „hateři“, neboli lidé, jež šíří nenávistné komentáře především na internetu, se stali cílem policie ve čtrnácti spolkových zemích.

Zásah, kterého se účastnilo 25 policejních oddělení, má za cíl v zemi eliminovat verbální radikalismus. „Dnešní zásah vyslal jasný signál, že policie ani vláda nebude tolerovat jakékoliv projevy nenávisti na internetu,“ řekl prezident kriminální policie Holger Munch pro BBC.

Podle něj se verbální útoky konaly v tajné skupině na facebooku mezi červencem a listopadem 2015. Většina z nich byla mířena proti imigrantům. Těch Německo v minulém roce přijalo přibližně milion. V Německu hrozí za podněcování rasové nenávisti až pět let vězení.

Internetové společnosti Twitter, Google a Facebook byly v Německu dlouhodobě kritizovány za to, že nedostatečně reagovaly na nenávistný obsah na svých serverech. V minulém roce se ale společnosti zavázaly, že se budou snažit podobné příspěvky mazat do 24 hodin.