Nemocnici přibývá pacientů. Zvětší se

Nová nemocnice v Klatovech bude hotová za dva roky. Pacientů jí ale přibývá už nyní.

Už za dva roky budou pacienty v Klatovech léčit ve zcela nové budově. V srpnu 2011 by měla skončit stavba moderní nemocnice. V jejím objektu se počítá s rozšířením odbornosti. Také lůžek bude víc. Ze současných 372 by se jejich počet zvýšil na 408. Nárůst počtu pacientů i zdravotnických výkonů zaznamenala ale klatovská nemocnice už nyní. Začátek stavby nového zdravotnického zařízení a dovolené provoz stávající nemocnice neomezily, právě naopak.

„Ve srovnání se stejným obdobím vloni jsme v prvním pololetí hospitalizovali o 270 pacientů víc. Nejčastěji na gynekologii a neurologii. Vyšší počet výkonů hlásí i jednotlivé ambulance,“ řekl ředitel nemocnice Jiří Vlček. „Nová nemocnice už je třeba. Ta současná má staré budovy. Nevýhodou je i to, že každé oddělení je v jiné budově,“ domnívá se Jiřina Vostrá.

Jana Dražková je však na rozpacích, jestli se nová nemocnice skutečně dostaví. „Všude se nyní mluví o krizi, o šetření. Abychom neskončili jako v případě některých plánovaných silničních obchvatů. Taky se řeklo: nejsou peníze, nestavíme,“ vysvětluje Dražková.

Se zvýšením původního rozpočtu na výstavbu nové nemocnice v Klatovech počítá i Plzeňský kraj, který je zřizovatelem tohoto zařízení. Z původních 788 milionů bez DPH už částka přesáhla 1,5 miliardy korun. Je v ní ale zahrnuto i vybavení nemocnice. Konkrétní celkovou částku ale krajský radní pro zdravotnictví Václav Šimánek neuvedl. „Ještě neskončilo výběrové řízení, takže neznáme přesnou částku na výstavbu nemocnice.