Nepálská žena vylezla na Mount Everest dvakrát v jednom týdnu

Mount Everest

Mount Everest Zdroj: Profimedia.cz

Nepálskou horolezkyni v pondělí potvrdila Guinnessova kniha rekordů jako první ženu, která vystoupala na Mount Everest dvakrát během jediné sezóny. Druhý výstup přitom následoval jen týden poté, co zdolala nejvyšší vrchol světa poprvé, napsala dnes agentura AP.

Devětadvacetiletá šerpa Čchurim, která používá jen jedno jméno, vystoupala na vrchol ve výšce 8848 metrů 12. května loňského roku. Vrátila se do základního tábora a o pouhý týden později se znovu vydala na vrchol.

„Jsem za toto uznání nesmírně šťastná,“ řekla šerpa. „Byla jsem rozhodnutá, že tento rekord by měla držet žena z Nepálu, a jsem hrdá, že jsem to právě já,“ dodala.

První Nepálkou, která vystoupala na vrchol Mount Everestu, se v roce 1993 stala šerpa Pasang Lhamuová, která ale zemřela při sestupu do základního tábora. Po ní na nejvyšší horu světa vylezlo 21 dalších nepálských žen, ale žádná dvakrát během jediné sezóny.

Od roku 1953, kdy Mount Everest poprvé pokořili Novozélanďan Edmund Hillary a šerpa Tenzing Norkej, na nejvyšší bod světa vyšplhalo více než 4000 horolezců, téměř 250 lidí na Everestu zahynulo.