Neprůhledné veřejné zakázky jsou podle stavbařů rizikem pro celé odvětví

Neprůhledné veřejné zakázky mohou ještě více prohloubit propad tuzemské stavební výroby. Cesta k nápravě podle Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) a Odborového svaz Stavba vede přes rychlé schválení zákona o veřejných zakázkách. Zhruba polovina zakázek ve stavebnictví totiž pochází z veřejného sektoru. Podle SPS i odborů proto převládá o odvětví obrázek jako o potenciálně korupčním prostředí.

„Svazy proto apelují na všechny zadavatele veřejných zakázek, aby se striktně drželi zákonných norem a nevytvářeli prostor ke spekulacím o možném nečestném jednání. Veřejné zakázky by měly být vždy zadávány transparentně, aby bylo kdykoli možné prověřit jejich bezproblémový průběh,“ uvedly dnes stavbařské organizace.
Jedním z nástrojů, jak podle stavbařů zabránit možné korupci, je rychlé schválení novely zákona o veřejných zakázkách. „Svazy požadují, aby do doby účinnosti novely zákona nebyly veřejné zakázky, zejména z oboru dopravních staveb, zadávány mimořádným způsobem, ale vždy řádným výběrovým řízením a v duchu novely zákona,“ stojí v jejich společném prohlášení.