Nesnášenlivost lepku zmírní jedna pilulka, zjistili vědci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Stravovací omezení významné části populace by mohl vyřešit nově objevený protein, který stačí ve formě pilulky pozřít jako doplněk při každém jídle.

Vědci podle svých slov objevili „game-changer“ pro pacienty trpícími nesnášenlivostí lepku: speciální enzym, který v žaludku neutralizuje lepek. „I stopové množství lepku vyvolává u některých lidí velmi nepříjemné reakce. Náš přípravek může tyto příznaky odstranit,“ tvrdí doktorka Julia Königová ze švédské University of Örebro.

Lékaři enzym pojmenovali AN-PEP a testovali jej s dobrovolníky citlivými na lepek, ale ne přímo celiaky. Nechali je pozřít klasické potraviny obsahující lepek a polknout enzymovou pilulku či placebo. Poté jim měřili úroveň lepku napříč trávicím ústrojím. Ti, kteří pozřeli AN-PEP, vykázali už ve dvanáctníku až o pětaosmdesát procent nižší hladinu lepku v trávené směsi než ti, kteří dostali jen placebo.

„Dosažené výsledky představují naději pro ty, kteří chtějí občas okusit běžné jídlo nebo si třeba nejsou stoprocentně jisti, že jim v restauraci opravdu servírují bezlepkové jídlo,“ dodala Königová s tím, že AN-PEP nelze rozhodně považovat za nějaký „univerzální utlumovač“ působení lepku.

Speciálně přitom zdůraznila, že enzym zatím nebyl a pravěpodobně nikdy nebude testován s pacienty trpícími celiakií. „Tito pacienti by nikdy neměli riskovat, ani s AN-PEP, mohli by si velmi ublížit,“ varovala Königová podle listu The Telegraph na konferenci Digestive Disease Week 2017.

Kdy bude enzym testován na širším vzorku populace nebo kdy by mohl být běžně předepisován, vědci neprozradili.