Netflix si hraje s myšlenkou na off-line obsah pro mobilní aplikaci

Netflix

Netflix Zdroj: Shardayyy, Flickr.com (CC BY 2.0)

Šéf největší a zatím asi nejúspěšnější americké on-line videopůjčovny Netflix Reed Hastings potvrdil, že si firma hraje s myšlenkou na off-line zpřístupnění obsahu uživatelům mobilní aplikace. Pokud tak opravdu učiní, půjde o zásadní změnu dosavadního stylu byznysu Netflixu.

Takřka od svého vzniku Netflix totiž stanovil jako svoji hlavní mantru jediné: mít co nejjednodušší služby v podobě jediného předplatného (což s globální expanzí už dávno porušil) a co nejsnazší dostupnost, tedy jen „kliknout a streamovat“. Ale v okamžiku, kdy uživatel nebyl připojen k internetu – buď kvůli výpadku připojení či jeho silné nestabilitě, si nemohl spustit nic.

Od vstupu firmy na mobilní platformu se však objevil silný tlak uživatelů aplikace, kteří chtějí jediné: aby jim videopůjčovna zpřístupnila svůj obsah i offline, aby si mohli film či díl seriálu předběžně stáhnout do aplikace, pokud ví, že se časem ocitnou bez připojení nebo v lokalitě se špatným mobilním signálem.

Jsme v této věci otevření. Doposud jsme se soustředili na krásu konceptu ‚klikni a koukej‘, ale s globální expanzí jsme narazili na nerovnoměrnou kvalitu sítí

„Jsme v této věci otevření. Doposud jsme se soustředili na krásu konceptu ‚klikni a koukej‘, ale s globální expanzí jsme narazili na nerovnoměrnou kvalitu sítí,“ uvedl Reed Hastings v rozhovoru s webem Re/code. Jakýkoliv časový rámec takového kroku či detaily však neuvedl.

I tato jednoduchá zmínka však značí výraznou změnu. Vždyť ještě loni v září produktový šéf firmy Neil Hunt tvrdil, že na trhu „nepanuje příliš přesvědčivá situace“, aby Netflix off-line přístup k obsahu v mobilní aplikaci nabídl, a že by některým tato služba vytvořila „paradox volby“ - zákazníci by jednoduše nevěděli, na co koukat dříve.

Obecně by však nemuselo jít ani o Huntem zmiňovaný paradox, ani o technickou komplikovanost zavedení takové služby, ale spíše její právní aspekty: dodržení autorských práv k obsahu, který videopůjčovna šíří. S tím, jak ale Netflix do knihovny přidává další díla z vlastní tvorby, by i tento zádrhel mohl odpadnout a přednahrání do mobilního zařízení by mohlo být dostupné třeba jen pro tato díla.