Netflix už v Česku jedná s hostiteli obsahu

Netflix

Netflix Zdroj: Netflix

Netflix se chystá do Česka. Jak dnes píší Hospodářské noviny, populární služba pro streamování filmů by se na našem trhu měla objevit nejpozději příští rok. Netflix se chce rychle rozšířit a ještě do roku 2016 se chce usadit až ve dvou stovkách zemí. Netflix už si podle informací E15.cz v Česku připravuje půdu delší dobu a připravuje se zde na umístění svých serverů a dat.

Nic ještě není rozhodnuto, zástupci Netflixu jsou každopádně v kontaktu s několika velkými českými hostery internetové infrastruktury. Ani jeden z nich prozatím nechce průběh vyjednávání komentovat veřejně. „V řádech jednotek měsíců sem ale ještě nepřijdou,“ říká o Netflixu mimo záznam jeden ze zástupců zdejších hosterů.

Není ani úplně jasné, kolik dat a serverů by chtěl Netflix mít v Česku fyzicky umístěných. Firma sem logicky nechce stěhovat nějakou zásadní masu hardwarového vybavení, potřebuje ale využít vhodných a pokud možno levných spojů do tuzemského internetu. Spolu s tím chce zajistit také rychlé načítání streamovaného videobsahu, což zajišťují takzvané CDN sítě. Obsah, který se má načítat uživatelům v dané zemi, se skladuje lokálně u některého z partnerů.

Podobné služby na českém trhu využívají některé další velké světové internetové společnosti. Například Google hostuje YouTube a další produkty v SuperHostingu a využívá služeb zdejších peeringových center.

Po vstupu Netflixu do Česka bude zajímavé sledovat, jak se vyvinou praktiky placení poskytovatelů obsahu těm, kteří tento obsah doručují uživatelům. Konkrétně třeba UPC či T-Mobile chtějí po hostitelích internetového obsahu platit za to, že ho v nejvyšší možné kvalitě doručí svým zákazníkům. Stejné prakticky se zkoušejí i jinde po světě a právě Netflix je ten, kdo podlehl a ve Spojených státech začal platit operátorovi Verizon. .