Nevídaný mobilní telefon nestojí moc a nemá displej

Mobilní telefony bez displeje vyjíždějí z tiskárny.

Mobilní telefony bez displeje vyjíždějí z tiskárny. Zdroj: myownfone.com

Zatímco se výrobci tradičních mobilních telefonů honí za neustálým zvyšováním výkonu procesorů a lepšími, jemnějšími displeji, přišla britská společnost OwnFone s mobilem, který žádný displej nemá. Na telefonu si tak nezahrajete žádnou hru a zapomenout můžete i na textové zprávy.

Extrémně jednoduché telefony určené jen a pouze pro volání jsou relativně levné. Zájemce za ně zaplatí 55 liber, tedy něco málo přes 1700 korun včetně poštovného. Za 50 minut volání měsíčně zákazníci zaplatí 7,5 libry (zhruba 235 korun), ale pořídit mohou i tarif s 500 minutami za dvojnásobek.

Na mobilní telefon o velikosti kreditní karty s tlouštkou 7 milimietrů se vejde maximálně 12 kontaktů. Ty jsou v přístroji pevně nastavené a vytištěné na povrchu nálepky přístroje. Její podobu si uživatel sám zvolí při objednávce a může mít jednu z šesti přednastavených barev a podklad v podobě fotografie nebo grafického vzoru. Do budoucna výrobce plánuje umožnit svým zákazníkům nechat vyrobit i přístroje, kde písmena nahrazují fotografie lidí a v plánu je i možnost potisku Braillovým písmem.

Ptáte se, jaké může mít podobně okleštěný mobil výhody? Kromě zanedbatelné váhy čtyřiceti gramů mezi ně patří především výdrž baterie. Při běžném užívání stačí telefon nabít jednou za několik dní a ve vypnutém pohotovostním stavu by mu baterie měla vydržet až rok. Může tak nahradit v nouzových situacích třeba váš vybitý smartphone. Využití najde i v případě, že se chystáte na výlet do přírody nebo diskotéku. A v neposlední řadě podobný telefon jistě ocení i rodiče menších dětí nebo naopak děti seniorů, kterým dělá potíže nové mobilní přístroje obsluhovat.

Zajímavou vlastností mobilů je i to, že telefonní čísla kontaktů nejsou uložena přímo v přístroji, ale na serverech výrobce. Ani ze ztraceného mobilu tak nejdou čísla stáhnout. A vzhledem k tomu, že na jiná než předvolená čísla se s těmito telefony nedovoláte, měla by tato skutečnost odradit i případné zloděje. Funkčnost novinky je ovšem prozatím omezena jen na území Velké Británie.