NHL začne, vedení soutěže se s hokejisty nakonec dohodlo

Poslední Stanley Cup vydobyli Boston Bruins, když se jako vítězové východní konference úspěšně střetli ve finálové sérii s vítězi konference západní, Vancouver Canucks. Možná už od příští sezony ale může být vše jinak.

Poslední Stanley Cup vydobyli Boston Bruins, když se jako vítězové východní konference úspěšně střetli ve finálové sérii s vítězi konference západní, Vancouver Canucks. Možná už od příští sezony ale může být vše jinak. Zdroj: profimedia.cz

Podle kanadské televize TSN se NHL a hráčská asociace NHLPA po celonočním jednání v New Yorku dohodly na principech kolektivní smlouvy. Datum začátku zkrácené sezony zámořské hokejové ligy zatím nebylo stanoveno.

Během příštích dnů za pomoci právníků vznikne finální znění smlouvy a obě strany by ji následně měly ratifikovat. Na tom závisí i start soutěže a počet zápasů, které každý tým v základní části odehraje; těch by mělo být 48 až 50.

Skončit by tak mělo i angažmá třinácti hokejistů z NHL v české extralize včetně největší hvězdy Jaromíra Jágra v Kladně, další tři hrají v českém týmu Kontinentální ligy Lev Praha. Není jisté, zda hokejisté se smlouvami v zámořských klubech nastoupí k dnešním zápasům.

Podle komisionáře NHL Garyho Bettmana se musí začít hrát nejpozději 19. ledna. Liga zatím oficiálně zrušila program do 14. ledna.

Na Manhattanu se začalo jednat v sobotu po poledni za účasti federálního prostředníka. Po šestnáctihodinových rozhovorech oznámil zdroj TSN dohodu. NHL byla ve výluce od 15. září, minulé výluce padla za oběť celá sezona 2004/05.