Nissan NV200: exkluzivní taxík pro New York

Tyto vozy Nissan NV200 začnou sloužit v ulicích New Yorku od konce roku 2013

Tyto vozy Nissan NV200 začnou sloužit v ulicích New Yorku od konce roku 2013 Zdroj: Autorevue.cz

Značka Nissan poprvé na živých snímcích ukázala podobu speciálů NV200, jež od konce roku 2013 na deset let opanují ulice New Yorku.

Jak jsme vás již informovali, již v květnu tohoto roku oznámil starosta amerického New Yorku (NYC) Michael R. Bloomberg (ano, je to ten pán, jenž založil informační agenturu stejného jména), že vítězem výběrového řízení na výhradní dodávky taxíků, pořádaného v rámci soutěže TLC (NYC Taxi and Limousine Commission), vyhrála značka Nissan.

Do finále se dostaly také produkty Fordu a turecké společnosti Karsan Otomotiv, jenž měl zajímavý design, průhlednou střechu a také nájezdovou rampu, která umožňovala vjet do vozu i lidem upoutaným na invalidní vozík. Souhrnem svých vlastností a ekonomických aspektů ale nakonec nejvíce zapůsobil model Nissan NV200 Taxi, takže až do roku 2023 budou patřit newyorské „štafly“ pouze jemu.

Z ulic NYC tedy postupně zmizí americké stroje Ford Crown Victoria nebo Chevrolet Caprice, ale život je změna. Svého času měli někteří cestující problém již s přechodem z typických Checkerů na tyto „běžné osobáky“. Joe Castelli, vicepresident oddělení Nissan Fleet & Commercial Vehicle, tvrdí, že model NV200 vznikal v těsné spolupráci s obyvateli New Yorku a taxikáři.

O pohon novinky se postará konvenční zážehový čtyřválec s objemem 2,0 l, ale hlavní přednosti má nabízet cestujícím. Ti ocení enormně rozměrný a snadno přístupný přepravní prostor, posuvné boční dveře, prosklenou střechu se záclonou, samostatně ovládanou klimatizaci nebo sadu dobíjecích bodů pro různou elektroniku včetně telefonů a počítačů.
Uvnitř taxíkuUvnitř taxíku|Autorevue.cz