Nokii se stále nedaří odrazit se ode dna

Nokia 800

Nokia 800

Finské Nokii se na trhu smartphonů stále nedaří – a to i přesto, že spojila síly s Microsoftem a do oběhu pustila poměrně dobře hodnocený telefon Lumia 800. Podle serveru Sme.sk Nokia svou šanci patrně promarnila a těžko bude v současnosti konkurovat takovým gigantům, jako je Apple či Google.

Nokia Lumia 800 – první smrtphone do kterého Finové zakomponovali OS Windows, neměl takový úspěch, jaký patrně očekávali. Telefon u spotřebitelů vzbudil jen pramalý zájem. Podle průzkumu Exane BNP Paribas by si ho koupilo pouze něco málo přes dvě procenta evropských spotřebitelů.

Navíc celkový podíl smartphonů s OS od Microsoft představuje také pouhá dvě procenta. O zbytek se dělí Google Android a OS od Apple. „V současnosti už není příliš prostoru pro třetího hráče. Trh se navíc již konsoliduje,“ cituje Sme.sk analytika společnosti Sanford Bernstein Pierra Ferragua. Ten navíc doporučuje prodat akcie Nokie.

Akcie Nokie od 26. října, kdy vypustila nový smartphone, oslabily o více než 20 procent. Investoři se údajně obávají, že se Nokii již nepodaří získat zpět svou silnou pozici na trhu.

Paradoxem ale je, že telefony Nokia se systémem Symbian se stále prodávají o dost lépe, než nové modely s OS Windows. Sme.sk uvádí, že jde o propastný rozdíl – 10:1.