Nováček z Havířova si na soupeře věří

Havířovští ragbisté se vrátili do extraligy a chtějí navázat na úspěchy z minulosti. Pomoci jim má nový trenér Radomír Kloda.

Po návratu do nejvyšší ragbyové soutěže touží havířovští ragbisté v extralize uspět. Minimálně
se dostat do závěrečného play-off. K této metě je povede Radomír Kloda, který se tak po několikaleté pauze vrací na trenérskou lavičku.
„V klubu působím už dlouho, takže si změnu ani neuvědomuji,“ komentuje Kloda povýšení
na trenérský post.
Na trenérské lavičce Havířova nahradil Kloda odvolaného Pavla Lištvana, který sice tým dotáhl zpět mezi elitu, ale kvůli problémům s hráči musel odejít. „Kouč Lištvan se dopustil jediné chyby. Příliš tlačil na tým, aby dodržoval způsob hry, se kterým mělo družstvo problémy. Styl je sice správný, ale musí se trochu přizpůsobit družstvu,“ ukazuje nový kouč
na největší chybu svého předchůdce.
Změna tak byla nevyhnutelná. „Obě strany stály tvrdohlavě za svým,“ dodal Kloda.

Jediný kandidát a kvalitní příprava

Kloda se stal koučem oficiálně v polovině června. „Zpočátku jsme se snažili oslovit trenéry z jiných klubů, ale nakonec jsem zůstal jako jediný
kandidát,“ říká Kloda.
Při své práci se chce vyvarovat problémů, které stály za odvoláním Lištvana. „Máme kvalitní hráče. Chci od nich zpětnou vazbu, abych věděl, co je špatně,“ uvědomuje si Kloda,
jakou cestu musí nastolit.
Potíže s hráči si nepřipouští. „V klubu působím již řadu let. Se všemi hráči jsem spolupracoval.
Dobře se známe a jsme schopni najít společnou řeč,“ věří Kloda.
S přípravou začal Klodův soubor v červenci. „Za měsíc přípravy jsme stihli osmnáct tréninků. Pomohlo nám také třídenní soustředění v Hluku u Uherského Hradiště,“ chválí si Kloda.
Se svými svěřenci byl spokojený. „Pokud to jen šlo, běhali hráči s míčem. Když měli na programu kondiční trénink, běhali zase s míčem. Jsem zastáncem rovnoměrného rozložení přípravy,“
nastiňuje Kloda.
V prvním přípravném duelu hrál nováček extraligy proti Zlínu. „Objevil jsem nedostatky. Musíme ještě zapracovat na obraně, podpoře hráče s míčem a standardních situacích,“ uvědomuje si trenér Kloda.
Ostatní věci však jeho svěřenci zvládli nad očekávání a svého soupeře porazili vysoko 55:0.
„Jsem velmi spokojen, protože hráči předváděli hru, na jaké jsme se dohodli,“ radoval se po zápase Kloda.
Další přípravný duel s Vyškovem odpadl, o víkendu zavítal Havířov do Brna na hřiště Dragonu.

Chtějí v extralize hrát o medaile

Sezonu začíná Klodův soubor 28. října v Praze se Spartou. Havířov tam bude moct využít také posily Vlastimila Mádryho a Jaroslava Tomčíka, který hrál minulé dvě sezony za polský Krakov.
„Mužstvo by však bylo třeba posílit ještě tak o tři hráče. Hlavně pak v útočné formaci,“ říká Kloda.
Už jeho předchůdce Pavel Lištvan začal cestu s mladými hráči. Také Kloda jim chce dát šanci. „Několik mladých hráčů zapadlo do týmu a pod vedením zkušenějších mohou být jejich rovnocennými spoluhráči,“ zamýšlí se Kloda.
Havířov se role nováčka nebojí a pomýšlí vysoko. „Naším cílem je vybojovat po podzimní části účast mezi šesti nejlepšími a v play-off mít možnost hrát o medaile,“ potvrzuje Kloda.
Dobře ale ví, že to nebude snadná cesta. „Splnění tohoto cíle je sice velmi těžké, ale určitě ne nereálné,“ věří týmu Kloda.